INGREDIENTE:
Carne:
Muschi de porc
Jambon afumat
Mix de seminte
Fistic crud
Goji
Oua
Piure:
Cartofi
Telina apio
Smantana lichida
Legume:
Sparanghel
Ciuperci champignon
Baby porumb
Baby morcovi
Ceapa shallot
Rosii cherry
Sfecla rosie marinata (zahar, otet, hrean, sare, piper)
Varza de Bruxelles
Ridichii negre si rosii
Zuchinni
Fasole rosie
Valeriana
Microplante
MOD DE PREPARARE
Primul pas al retetei este prepararea carnii.
Bucata de muschiulet de porc se fasoneaza, adica se curata de fasiile albe de piele. Acestea fasii, daca nu se indeparteaza de la inceput, prin procesul de gatire s-ar intari si nu ar permite carnii sa ramana moale si sa isi pastreze forma initiala. Urmeaza apoi prepararea farsei pentru rulada. Pentru farsa avem nevoie de un blender in care adaugam toate ingredientele odata si le mixam pana se obtine o pasta fina. Ingredientele pentru farsa sunt: goji, fistic crud, mix de seminte (seminte de dovleac, muguri de pin, susan alb, susan negru, chimen, seminte de in, seminte de floarea soarelui), muschiulet de porc si cateva oua.
Urmeaza realizarea ruladei de porc.
Se intinde folie de plastic peste un tocator sau orice suprafata plana, se aseaza feliile de jambon una in continuarea celeilalte pe o lungime asemanatoare cu lungimea bucatilor de muchiulet de porc. Peste feliile de jambon se intinde uniform farsa noastra, apoi se aseaza si muschiul de porc, se asezoneaza cu sare si piper si se incepe rularea. Folia de plastic se strange bine la ambele capete, pentru ca ea va merge la cuptor impreuna cu rulada noastra. Este ideal sa folosim un cuptor cu umidificator.
Timp de coacere: 30 de minute
Temperatura: 120 de grade
Pasul doi este prepararea garniturii.
Se fierb in apa cu sare, cartofii si telina. Se zdrobesc apoi pana se obtine un piure fin, se adauga smantana lichida pe parcurs pentru a omogeniza compozitia. Intre timp se pune la incins o tigaie cu ulei de masline si usturoi pentru prepararea termica a legumelor. Se vor sota pentru cateva minute in uleiul aromatizat cu usturoi, capetele de sparanghel, ciupercile taiate felii, ceapa shallot, capetele de baby porumb, baby morcovi, ardeiul gras rosu si o rosie cherry.
Ultima etapa a retetei este montarea pe farfurie.
Se face un pat din sfecla rosie taiata in felii foarte subtiri (carpaccio de sfecla rosie), lasata la marinat anterior cu sare, piper, hrean, otet si putin zahar pentru fragezire. Urmeaza piureul de cartofi cu telina peste care se aseaza cu grija fiecare leguma sotata anterior, impreuna cu cateva legume crude pentru a obtine cat mai multe texturi diferite in preparat. Este vorba despre varza de Bruxelles, ridichie rosie si neagra, zuchinni, fasole rosie si frunze de valeriana. Pentru echilibrul caloric si nutritiv, frunzele de valeriana se amesteca cu fire de microplante, formand astfel un fel de salata pentru preparatul nostru. Microplantele sunt practic o forma de plante tinere, comestibile, produse din legume sau plante aromatice ce au de 40 de ori mai multe vitamine, minerale si nutrienti decat legumele aflate la maturitate.