Sa folosesti metoda contraceptiva care ti se potriveste, dupa ce ai discutat-o in prealabil cu medicul tau face parte din mentinerea igienei sexuale. Daca apelezi la contraceptie hormonala, in niciun caz nu trebuie sa iei nimic "dupa ureche" – intreaba-ti medicul ce tip de contraceptiv si ce dozaj e potrivit pentru tine.
Sa eviti contactele sexuale neprotejate cu parteneri ocazionali este, de asemenea, o latura importanta a mentinerii igienei sexuale. Pe langa riscul unei sarcini nedorite (daca nu folosesti alta forma de contraceptie), multe boli grave se pot transmite pe aceasta cale.
A-ti mentine igiena inseamna sa eviti contactul sexual in timpul menstruatiei, cand riscul de a transmite sau prelua orice infectie este mai mare.
Sa-ti faci periodic controlul ginecologic pentru a depista din timp orice boala cu transmitere sexuala, sau orice problema de sanatate care iti poate afecta viata sexuala.
Sa respecti cateva reguli foarte simple de igiena intima: toaleta zilnica a zonelor intime externe, toaleta intima interna (irigatia vaginala) cu o solutie antiseptica dupa un contact sexual accidental/ cu un partener ocazional tine, de asemenea, de mentinerea unei igiene sexuale sanatoase.
Mai multe informatii despre toaleta intima in:
Lucruri despre igiena intima pe care trebuie sa le stie orice femeie
Regulile pe care orice femeie trebuie sa le respecte cand vine vorba de igiena intima
Pentru a te mentine sanatoasa, e esential sa ai o relatie de incredere cu medicul tau, pentru ca medicul este aliatul tau cel mai important. Fa-ti controale ginecologice periodice. Nu astepta sa ai o problema, de multe ori simptomele se manifesta tarziu, cand problema respectiva e deja mult mai dificil de tratat.
Oricat de neconfortabila ti se pare vizita la ginecolog, respecta un calendar de vizite periodice, ca sa eviti alte neplaceri mai tarziu. Bineinteles, daca deja ai simptome(ex. prurit vaginal/mancarime, secretie urat mirositoare, usturimi), primul gest ar trebui sa fie o programare la clinica (inainte sa cauti pe net).
Apropo de cautarile pe net: nu-ti fie teama sa-I pui intrebari medicului atunci cand ai o nelamurire sau nu stii ce sa faci. “Doctor Google” pare ca are raspunsuri la toate, dar n-ai cum sa verifici ce e si ce nu e corect, si, mai important, numai medicul tau poate sa-ti ofere un raspuns personalizat, pentru ca te cunoaste!
Ajuta-ti medicul ginecolog sa te cunoasca – sunt cateva intrebari standard pe care ti le va pune la prima vizita (poti sa te pregatesti din timp cu aceste informatii):
- data ultimei menstruatii
- ultimul contact sexual, protejat sau nu
- daca ai mai mult de un partener sexual
- despre secreţia ta vaginala: cand ai perceput o schimbare, ce culoare/miros are, ai alte simptome
- folosesti zilnic produse de curatare (sapun, gel de dus)? De ce fel?
In functie de informatiile pe care le obtine, si de alte teste de diagnostic, ginecologul iti va indica un tratament, sau, daca nu ai nicio problema de sanatate, iti va recomanda regimul cel mai potrivit pentru a te mentine sanatoasa (de exemplu, cat de des sa faci irigatii vaginale, in functie de nevoile tale specifice).
Nu uita: medicul ginecolog este aliatul tau! Apeleaza cu incredere la el pentru orice problema sau nelamurire, ca sa-ti mentii sanatatea si controlul asupra propriei vieti. Daca ai nevoie si de altfel de ajutor in a tine sub control tot ce tine de igiena, controale/tratamente ginecologice, ciclu menstrual sau pur si simplu sfaturi utile, exista instrumente "la purtator" la care poti apela.
Un exemplu in acest sens este aplicatia de smartphone Rosa Care. In aplicatia Rosa Care regasesti aceste informatii explicate clar si concis, precum si alte functii utile, cum ar fi cele de reminder pentru igiena, investigatii sau tratamente, sau calendarul menstrual.
Aplicatia Rosa Care este disponibila gratuit pentru smartphones, atat pentru iOS cat si pentru Android. Daca ti-ai instalat-o, ne-ar placea foarte mult sa aflam parerea ta!