(P) 7 întrebuințări surprinzătoare ale cafelei


Tag-uri:

La ibric sau la espressor, îndulcită sau neîndulcită, este băutura fără de care mulți nu-și pot imagina rutina zilnică. Proprietățile benefice ale cafelei sunt cunoscute de toți cei care o apreciază. Așadar, de ce nu am explora și alte modalități în care ne putem bucura de calitățile cafelei?

Marinadă pentru fripturi

Cafeina este cea mai cunoscută substanță din boabele de cafea care sunt, de fapt, fructele plantei de cafea. Adevărul este că aceste mici boabe conțin peste 800 de compuși chimici printre care și nouă tipuri de acizi. Iar aciditatea cafelei o face perfectă pentru frăgezirea cărnii. Cu o oră înainte de a prepara termic friptura, pune carnea într-un bol cu cafea răcită și asigură-te că este acoperită cu totul de lichid. Pentru un gust deosebit, ar trebui să folosești o cafea de calitate, cu o aciditate echilibrată.

Odorizant pentru frigider

Da, zațul absoarbe mirosurile neplăcute și le înlocuiește cu aroma băuturii tale preferate. Pune zaț uscat într-un bol neacoperit și lasă-l în frigider peste noapte. De dimineață vei simți mirosul cafelei din ibric, dar și din frigider!

Lumânări cu aromă de cafea

Folosește-ți imaginația pentru a crea o decorațiune parfumată pentru casa ta! Ai nevoie de o farfurie micăl sau orice vas de ceramică de mici dimensiuni, dar nu foarte adânc. Pune o lumânare tip pastilă în vas, apoi adaugă boabe de cafea în jurul ei, până la marginea de sus a lumânării. Odată aprinsă, ea va încălzi și boabele de cafea din jur care vor elibera parfumul atât de revigorant al cafelei tale preferate.

Scrub anticelulitic 

Zațul de cafea are și el multiple utilizări, în special în domeniul cosmetic. Pentru a prepara un scrub, trebuie doar să amesteci zațul cu o lingură sau două de miere, cât să rezulte o pastă care se poate masa pe corp. Această mișcare mecanică va activa circulația sanguină, iar uleiurile care se găsesc în mod natural în boabele de cafea vor hidrata și catifela pielea.

Combinațiile pentru scrub sunt multiple, poți adăuga ulei de cocos, zahăr brun sau doar un pic de scorțișoară sau boia de ardei iute pentru a amplifica efectul asupra circulației sanguine.

Mască pentru ochi

Pe lângă uleiuri, boabele de cafea mai conțin și polifenoli, compuși cu proprietăți anti-inflamatoare, ceea ce înseamnă că zațul poate ajuta și la ameliorarea ochilor obosiți. Doar amesteci zaț cu ulei de cocos și aplici pe pielea de sub ochi. După 5-10 minute se curăță cu un prosop umed.

Colorant natural pentru textile

O metodă ieftină de a schimba culoarea materialelor textile albe este chiar “îmbăierea” lor în cafea. Pune într-un bol sau lighean cu cafea materialul pe care vrei să îl vopsești. Scoate materialul din când în când să verifici culoarea. Când ajunge la intensitatea dorită, scoate-l de tot și spală-l cu detergent. 

În cazul în care ai un espressor pe bază de capsule, poți refolosi o capsulă de mai multe ori pentru a obține cantitatea de cafea necesară.

Suport de pahare

Sunt obiecte care nu trebuie să lipsească din nicio casă, dar sunt atât de simple, că le putem face fără nicio pregătire în acest sens, poate doar un pic de pasiune pentru lucru manual.

Decupează un cerc de 10 centimetri dintr-un carton mai gros. Poți folosi gura unei căni pentru a trasa cercul înainte. Aplică un strat de vopsea acrilică în culoare închisă peste carton, pentru a nu se observa spațiile neacoperite de boabe. Folosește un pistol de lipit la cald pentru a aplica boabele de cafea pe carton, începând de la marginea exterioară. Et voila! Dacă pui băuturi calde pe el, va avea același efect de eliberare a aromelor preferate în încăpere.

related posts

Modifică setările cookies