(P) Care sunt tipurile de suc?


Limpede, tulbure, pasteurizat, concentrat… si asta nu e tot. Pe rafturile magazinelor se gasesc foarte multe tipuri de sucuri. Pe care sa il alegi?

Tag-uri:

Sucurile sunt produse care pastreaza proprietatile fructelor sau legumelor din care au fost obtinute. Indiferent de tipul lor, din compozitia sucurilor nu lipsesc vitaminele sau alti compusi valorosi. Este bine sa stim insa ca sucurile sunt clasificate in functie de cateva criterii: in functie de tipul materiei prime vom avea sucuri de fructe, sucuri de legume si sucuri de legume si fructe. In functie de tipul semi-preparatului – obtinute din suc concentrat sau proaspat stoarse. Daca tinem cont de tipul de tratament termic (proaspete, adica nepasteurizate si pasteurizate) sau de aspect si consistenta: cu pulpa, tulburi, limpezi.

Sucul produs din concentrat de suc este un produs care are in compozitia sa acea cantitate de apa care a fost evaporata in timpul procesului de obtinere a concentratului. De asemenea, este permisa si adaugarea unor arome care sa refaca aroma pierduta in timpul procesului de obtinere a concentratului. Alta este situatia in cazul sucului proaspat, produs din fructe proaspete. Acesta poate fi doar racit sau pasteurizat. Sucurile proaspete au termenul de valabilitate pentru consum foarte scurt.

Sucurile mai pot fi diferentiate si in functie de consistenta lor. Astfel, sucurile limpezi sunt supuse limpezirii si filtrarii, de aceea au o consistenta matasoasa. Acestea continua insa sa contina vitaminele pe care le contin fructele din care au fost produse. Sucurile tulburi, pe de alta parte, nu sunt supuse procesului de limpezire si filtrare, de aceea contin particule din pulpa fructelor sau legumelor. Sucurile tulburi si cele cu pulpa au in plus in compozitia lor compusi precum fibrele, inclusiv pectine.

Indiferent de tipul de suc pe care il alegem, trebuie sa tinem minte ca un pahar poate inlocui una din cele cinci portii zilnice recomandate de fructe sau legume!
 

related posts

Modifică setările cookies