(P) Îți place să bei gin? Descoperă lucruri inedite din istoria sa!


Te-ai întrebat vreodată ce drum a parcurs, în timp și spațiu, băutura de care te bucuri după o zi încărcată? Ginul este recunoscut la nivel mondial ca fiind unul dintre cele mai simple, apreciate și delicioase licori.

Tag-uri:

Însă forma în care este cunoscută astăzi băutura este diferită de cea inițială, creată în urmă cu 300 de ani. 

Origini olandeze

Cuvântul provine din termenul olandez „jenever”, care înseamnă „ienupăr”. Cei din Țările de Jos au conceput diferite băuturi spirtoase distilate cu ienupăr încă din Evul Mediu. Prin urmare, atunci începe și istoria acestei licori faimoase. 

În acea perioadă, se credea că ienupărul are calități vindecătoare și că poate trata ciuma neagră, care a ucis o treime din populația Europei. Ginul nu a reușit nici să prevină, nici să vindece vreo boală. 

În cele din urmă, oamenii au realizat că le place să consume tării distilate pentru senzațiile euforice, nu pentru proprietățile medicinale. În secolul al XVII-lea, armata engleză care se afla în război cu Olanda, în timpul Războiului de 30 de ani, a numit ienupărul „curajul olandez”. Este lesne de înțeles motivul pentru alegerea acestei porecle. 

Supraviețuitorii războiului au adus cu ei în Anglia „curajul olandez” și l-au transformat în ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de „gin”.

Popularitate

Unul dintre motivele pentru care această băutură s-a bucurat de popularitate a fost acela că, după Revoluția din 1688, la cârma Angliei au ajuns William al III-lea și Mary a II-a. Deoarece William era olandez și burghezia dorea să aibă o imagine plăcută în fața liderului lor, ginul, originar din Țările de Jos, devenise la mare căutare. 

Tot William a blocat importurile din Franța, de unde era adus brandy-ul. La rândul ei, berea a fost scumpită. Drept consecință, populația săracă a început să consume licoarea renumită. 

În momentul în care regina Anne a ridicat restricțiile privind normele distileriilor, în Londra au apărut sute de astfel de „laboratoare” la orice colț de stradă. Acestea nu erau licențiate, iar calitatea produselor obținute nu era controlată. Rețetele erau "după ureche", iar cantitățile de zahăr și alcool folosite erau după bunul gust al londonezului din pătura de jos a societății secolului al XVIII-lea. Mai târziu, guvernul a realizat că randamentul populației s-a modificat într-un mod negativ și că trebuie impuse taxe pentru producerea alcoolului.

Una dintre cele mai mari probleme a distileriilor din „spatele casei” era următoarea: ginul era, adesea, distilat cu acid sulfuric sau terebentină. Din fericire, astăzi procesul de distilare este mult mai civilizat și sigur. 

Timpurile moderne

Până în secolul al XIX-lea, băutura cu gust sofisticat era mult mai dulce decât cea disponibilă acum în comerț. Acest lucru era cauzat de cantitățile uriașe de zahăr adăugate pentru a masca gustul imposibil de acceptat. În urma îmbunătățirii procesului de distilare, a apărut celebrul London Dry. Din acest moment, popularitatea licorii a continuat să crească și dincolo de granițele Angliei. 

Astăzi, ginul, disponibil și în magazinul online BeiCeVrei, este considerat o băutură elegantă și rafinată. Calitatea sa este ridicată, varietatea – bogată, iar opțiunile de cocktailuri în care poate fi savurată – nelimitată. Având în vedere istoria de peste 300 de ani și schimbările la care a fost supus, un lucru este cert: mulți oameni se vor mai bucura de acum înainte de „curajul olandez”! 

  • (P) Îți place să bei gin? Descoperă lucruri inedite din istoria sa!

related posts

Modifică setările cookies