(P) Organizarea meniului săptămânal: 3 beneficii de care să ții cont


Este foarte important să te alimentezi corect, adică să alegi meniuri diversificate, cu preparate care să-ți asigure necesarul de nutrienți, vitamine, fibre, carbohidrați și toate celelalte elemente necesare unei vieți sănătoase. 

Tag-uri:

Dar, pentru că ești mereu ocupat și nu ai timp să te gândești, în fiecare zi, ce ar trebui să mănânci, nu ar fi rău să încerci să-ți programezi meniul săptămânal. Este o metodă care are câteva beneficii de care să ții cont, atunci când alegi modalitatea de organizare a meselor.

Alegi mâncare sănătoasă

Dacă realizezi o programare pe 7 zile a meniurilor, poți controla mai bine felurile de mâncare și ingredientele pe care le folosești. Astfel, diversificarea meniului ajută și la adaptarea preparatelor culinare din punct de vedere caloric. Astfel, vei putea folosi ingrediente de calitate, pe care vei avea timp să le procuri din vreme, vei putea apela la metode moderne de gătit, de exemplu gătirea la abur, și vei combina corect alimentele. De asemenea, ai ocazia să incluzi în meniu mai multe legume proaspete, din piață, să te bucuri de fructele de sezon și să incluzi în preparatele pe care le mănânci zilnic trufandale, carne proaspătă și lactate bio. Totodată, prin eliminarea gustărilor luate în grabă, sub impulsul foamei de moment, renunți și la consumul de produse de patiserie, mezeluri și pâine în exces, pentru că nu vei mai face sandvișuri și nici nu vei mai înfuleca merdenele, covrigi sau gogoși.

Așadar, prin organizarea meniului săptămânal, pe termen scurt, obții un nivel crescut de energie, o digestie îmbunătățită și un tonus mai bun, prin arderea excesului de grăsime. Pe termen mediu și lung, îți asiguri o stare optimă de sănătate și încetinești procesele degenerative și de îmbătrânire.

Reduci risipa de alimente

Atunci când începi programarea meniului săptămânal, îți faci, inclusiv, o planificare a activităților și o listă de cumpărături necesare pentru perioada următoare. Shoppingul devine o experiență săptămânală plăcută, pentru că vei ști exact ce ai de luat, nu vei mai umple coșul cu tot felul de produse și semipreparate pline de aditivi, E-uri și carbohidrați. Pe baza acestei organizări, poți estima necesarul de alimente proaspete, ulei, carne, pește, legume, fructe, lactate și eviți să cumperi în exces.

Frigiderul tău nu va mai fi plin de cutii și sticle de plastic cu diverse date de expirare, pe care le arunci când nu mai ai loc de altele noi.

Reușești, astfel, să reduci risipa de alimente, să mănânci preparate proaspete și să ai un control riguros asupra bugetului pentru hrană.

Încerci preparate culinare noi

Atunci când decizi diversificarea meniului săptămânal, ai ocazia să încerci preparate culinare noi, pe care nu le pregătești în mod obișnuit sau despre care nici nu ai auzit până acum. Vei ieși din rutina celor zece-cincisprezece feluri de mâncare pe care le tot gătești de ani de zile, din comoditate, din obișnuință sau pur și simplu pentru că nu te-ai gândit în detaliu la acest lucru.

De exemplu, în București, în Cluj sau  în Oradea, livrarea acasă de mâncare este un bun prilej să încerci specialități faimoase din bucătăriile lumii, de la preparate italienești și libaneze, până la delicatese japoneze și chinezești. Da, este important ce alegi să mănânci, pentru că mesele pot deveni momente de bucurie și de mulțumire sufletească, mai ales după o zi plină la serviciu. 

Alege diversificarea meniului săptămânal și te vei simți răsfățat cu noi specialități culinare, iar planificarea meselor nu ți se va mai părea o reducere a libertății de a alege ce, cât și cum mănânci.

related posts

Modifică setările cookies