Un superaliment este acel aliment multitasking care îți aduce nenumărați nutrienți, te ajută să lupți cu diverse afecțiuni și îți potolește foamea. Totuși, pe cât sunt de bune, pe atât sunt de scumpe sau greu de găsit unele dintre ele.
Din fericire, nu trebuie să consumi doar superalimente pentru a avea o dietă echilibrată. Multe dintre produsele la îndemână au un aport însemnat de vitamine, proteine și fibre, care te va ajuta să fii sănătoasă și să îți menții o siluetă de invidiat. În plus, multe dintre alimentele pe care ți le vom prezenta sunt delicioase, deci nu ai niciun motiv să nu le incluzi rapid în dieta ta.
1. Fructele de pădure
Micuțe și colorate, fructele de pădure nu are trebui să îți lipsească din dietă în nicio zi. Sunt pline de fibre, care te ajută să rămâi în formă și au marele avantaj că sunt delicioase. Poți alege orice, în sezon, de la căpșune, mure, zmeură sau afine, până la frăguțe sau coacăze. Iarna alege fructe congelate și pune-le în smoothie-uri sau combină-le cu iaurt. Dacă preferi zmeura, află că e plină de fibre. Dacă vrei un vaccin cu antioxidanți, alege afinele, iar dacă ai nevoie de vitamina C, mănâncă niște căpșune.
2. Ouăle
Una dintre cele mai bune surse de proteină vegetală de calitate, ouăle îți dau putere fără să te îngreuneze. Un ou are aproximativ 70 de calorii și 6 grame de proteine. În plus, gălbenușurile de ou conțin luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care întrețin sănătatea ochilor. Luteina este de asemenea asociată cu protecția împotriva razelor UV, așadar tot mai multe motive să consumi cel puțin un ou dimineața, nu-i așa?
3. Cartofii dulci
Dacă te-ai întrebat de unde au cartofii dulci acea culoare portocalie superbă, află că este datorată compușilor alfa și beta caroten pe care îi conțin din belșug. Organismul transformă acești compuși într-o formă activă de vitamina A, care îți protejează ochii, oasele și sistemul imunitar. Un cartof dulce mediu oferă organismului de patru ori doza necesară de vitamina A, plus vitamina C, vitamina B6, potasiu, mangan și mai mulți antioxidanți care luptă cu radicalii liberi.
4. Ceaiul matcha
Studiile arată că dacă bei ceai în mod regulat, reduci riscul de Alzheimer, diabet și cancer. De cealaltă parte, vei avea dinți, gingii și oase mai puternice. Este vorba despre ceaiul matcha, care este diferit de ceaiurile verzi care se comercializează în mod normal. Matcha este supranumit aurul verde și era băut de călugării japonezi pentru a-i ajuta să rămână concentrați și calmi pe durata meditațiilor. Datorită conținutului de aminoacizi care acționează asupra creierului, cu efect relaxator, fără a afecta însă starea de concentrare, ceaiul matcha este preferat de persoanele active, care au nevoie de un plus de vitalitate. Poți găsi ceaiul matcha, alături de alte produse inovatoare pentru sănătate de la health-shop.com, pe internet.
5. Ovăzul
Ovăzul este o alegere excelentă pentru micul dejun, deoarece conține fibre care ajută digestia și produc senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată de timp. În plus, fulgii de ovăz nu conțin zahăr adăugat, de aceea este important să îi mâncăm naturali sau amestecați cu fructe deshidratate. Combină-i cu iaurt și vei avea parte de un mic dejun delicios și foarte sănătos.
6. Nucile
Nucile sunt pline cu grăsimi polinesaturate. Adică acele grăsimi bune pentru organism. În plus conțin magneziu, care este foarte important pentru sănătate. Această combinație este întărită de antioxidanți precum resveratrolul care reduce inflamația de la nivelul corpului și protejează de boli precum diabetul sau cancerul. Dacă adaugi și faptul că nucile îți oferă fibre insolubile care hrănesc bacteriile bune din sistemul tău digestiv, atunci ai tot atâtea motive să incluzi nucile în dieta ta zilnică. Le poți consuma sub formă de unt, pe tartine, în salate sau ca o simplă gustare.
Alcătuiește-ți dieta ținând cont de beneficiile pe care ți le aduc aceste alimente și vei observa în scurtă vreme rezultate notabile.