Timp de pregatire: 10 min si 48 ore pentru a fermenta/portii: 4 iaurturi
Pentru iaurt
- 1 cana de caju, inmuiat in apa cel putin 4 ore
- zeama de la o jumatate de lamaie
- o cana si jumatate de rejuvelac
- 1 varf de cutit de sare
Pentru cei care un stiu, Rejuvelac-ul este o bautura fermentata, ce contine bacterii benefice. Se poate prepara foarte usor in casa,folosind orice boabe tari incoltite (grau, secara, quinoa sau hrisca).
Pentru gemul de fructe
- 1 cana si ½ de fructe de sezon (ce aveti prin casa)
- 1 lingura de ulei de cocos in stare lichida
Metoda de preparare
Pentru iaurt: intr-un blender, adaugati semintele de caju si blenduiti-le pana obtineti o pasta. Adaugati rejuvelacul si amestecati la cea mai mica viteza pana obtineti o crema foarte buna. Impartiti crema obtinuta in patru cupe de sticla de iaurt sau patru borcane de sticla cu capac. Acoperiti si bagati la frigider pentru minim 48 de ore pentru ca acesta crema de caju sa fermenteze. De asemenea, o puteti lasa afara din frigider, dar sa nu fie expusa direct la lumina si temperatura sa fie stabila. Va fermenta mult mai repede, poate in doar 24 de ore. Cand este vara si e cald, este de preferat sa fermenteze in frigider, dureaza mai mult dar gustul este mult mai bun. Apoi poate fi depozitat timp de mai multe saptamani in frigider, fara a se strica.
Odata ce iaurtul este gata, pregateste crema de fructe si adauga-l peste iaurt, cu doua ore inainte de a-l servi.
Gemul de fructe: Intr-un blender adaugati fructele si blenduiti-le. In continuare adaugati uleiul de cocos si blenduiti-l pana obtineti o crema fina. Puneti gemul peste iaurt, decorati cu struguri sau fructe de padure si lasati-l la frigider timp de aproximativ doua ore inainte de a-l servi.
Reteta de Anca Alungulesei, fondator al RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania, specialist in deserturi raw-vegan si in programe de detox cu sucuri naturale din legume si fructe