Ingrediente (pentru 10 portii)
- 2.5 kg cartofi
- jumatate de cana de lapte
- 1 ceasca smantana
- jumatate de pachet de unt
- sare Kosher (sare cu granulatie mare, grunjoasa, care nu trece prin procesul de rafinare); este insa potrivita si cea obisnuita, de bucatarie
- piper macinat
Mod de preparare
Pune un vas cu apa la fiert si incepe sa cureti cartofii de coaja. Pe masura ce ii tai in cubulete, adauga-i in vasul cu apa si ai grija sa ramana acoperiti de cel putin 2.5 centimetri de lichid. Adauga sare dupa gust si mareste focul pana da apa in fiert. Apoi, lasa-l mediu timp de 15-20 de minute si amesteca ocazional, avand grija sa se fiarba bine si sa fie usor de sfaramat apoi.
In momentul in care simti cartofii moi si placuti, scurge-i de apa in exces si mai gateste-i la foc mic timp de 2 minute. Intre timp, incalzeste smantana la foc mediu. Apoi, adauga-o impreuna cu untul si piperul.
La final, zdrobeste tot amestecul cu mixerul pana simti ca devina cremos si usor de mancat. Serveste imediat.