Secrete de care să ții cont când gătești carne tocată


Carnea tocată este un aliment versatil, care poate fi preparat în multiple moduri, cu gust și aromă variate, tocmai pentru că se pretează pentru combinații, asocieri și transformări diverse. Dacă luăm în calcul și faptul că putem utiliza un singur tip de carne - de porc, pui, vită sau curcan, dar și combinații între acestea, dintr-odată, ideile pentru diferite preparate se înmulțesc exponențial.


Pentru ca rezultatele să fie dintre cele mai bune, aceste câteva secrete din bucătărie sunt utile și îți garantează reușite gastronomice. 

Ceapa crudă sau calită

Cele mai multe dintre preparatele cu carne tocată conțin ceapă. Pentru ca produsul finit să aibă gustul perfect, una dintre reguli este legată de ceapă. În preparatele care urmează să fie fierte, cum sunt ardeii umpluți, sarmalele, perișoarele pentru ciorbă, ceapa se poate pune în compoziția de carne tocată crudă, atâta vreme cât este tocată mărunt. În preparatele din carne tocată care urmează să fie coapte sau prăjite, ceapa va trebui călită înainte. Astfel, aceasta se toacă mărunt și se călește în ulei circa 5-7 minute, până devine sticloasă. 

Este important să nu pui sare, pentru ca ceapa să-și păstreze sucul. Călirea nu va face decât să o înducească și să înnobileze preparatul. Ceapa călită în prealabil este marele secret de care trebuie să ții cont, atunci când vrei să pregătești chiftelute suedeze. Adăugată în carne, omogenizată alături de celelalte ingrediente, ceapă călită va da un gust fin și o aromă plăcută și apetisantă.

Cele mai bune condimente

Carnea tocată pierde o bună parte din aroma naturală, astfel că devine ideală pentru a primi condimente care să o pună în valoare și care să-i amplifice gustul. Evident, sarea și piperul sunt pe listă, dar alături de acestea se pot adăuga nucșoară, boia dulce, pudră de usturoi, cimbru. 

Alegerea celor mai potrivite condimente depinde și de tipul cărnii. Astfel, pentru carnea de vită, sarea și piperul sunt suficiente. Cel mai potrivit este piperul negru cu aromă intensă. Pentru carnea de pui, cea mai bună alegere este pudra de usturoi, dar dozată cu atenție, și nucșoara. Aceasta din urmă, pe lângă aromă, adaugă o notă ușor picantă, fiind mereu potrivită pentru carnea de pui, mai ales atunci când preparatul este acompaniat de piure de cartofi, cartofi prăjiți sau la cuptor. Pentru cea de porc, condimentele ideale sunt sarea, piperul și cimbrul uscat. Folosește piper verde sau roșu și adaugă și puțină pudră de ardei iute, pentru a da intensitate gustului. 

În preparatele care urmează a fi fierte, poți adăuga pătrunjel proaspăt. Mărarul are o aromă foarte intensă, potrivită mai ales pentru sarmale și pentru preparatele în care carnea tocată, călită în prealabil, combinată cu ceapă și suc de roșii, este așezată în straturi. Nu rata busuiocul, cimbrul proaspăt și rozmarinul uscat. 

Condimentele exotice sunt binevenite, dar este de preferat ca acestea să fie adăugate în cantități mici, în acord cu tipul de carne și rețeta. 

Proporția de grăsime și textura

O altă condiție pentru a obține un preparat gustos din carne tocată este proporția de grăsime, iar valoarea ideală variază de la un tip de carne la altul. 

Pentru carnea de vită, proporția ideală de grăsime este de 15%; pentru cea de porc, între 15 și 30% grăsime; în funcție de tipul rețetei (mai mult la cele care urmează a fi prăjite, mai puțin la cele care vor fi coapte sau fierte). În cazul preparatelor cu carne de pui sau curcan, se poate adăuga ulei vegetal sau, în mod ideal, grăsime de gâscă.  

La fel de mult contează și textura cărnii tocate. Aceasta este, în mod ideal, fină și uniformă, dar în niciun caz carnea nu trebuie să semene cu un piure. Carnea de vită și porc se toacă mai mărunt, iar cea de pui și curcan, mai grosier. 

Unul dintre marile secrete ale succesului unui preparat realizat din carne tocată este combinarea tipurilor de carne. Poți asocia, de exemplu, carne tocată de vită de la gât, coaste și piept. Un astfel de amestec are cel mai bun raport carne macră-grăsime și garantează preparate delicioase. La fel se poate proceda și cu cea de pui, curcan sau porc. 

Sursa foto: Shutterstock.com

related posts

Modifică setările cookies