Annalena Baerbock, politiciana care vrea să-i ia locul Angelei Merkel, e o fostă atletă care ia în serios schimbările climatice


Partidul Verzilor din Germania a anunțat, pentru prima dată în istoria sa, un candidat propriu pentru postul de cancelar general. Annalena Baerbock (40 de ani) a fost propusă pentru a lupta, în septembrie 2021, pentru cucerirea fotoliului deținut acum de Angela Merkel.


Annalena Baerbock este politiciana despre care se vorbește cel mai mult în Germania în acest moment. Intrată în politică în 2005, alături de Bündnis 90/Die Grünen (Partidul Verzilor), tânăra politiciană a fost desemnată candidat al grupului la alegerile parlamentare din 26 septembrie 2021. Cancelarul va fi ales de Parlament și desemnat de președinte.

De menționat că Angela Merkel (66 de ani) nu se află pe lista de candidați ai partidului său pentru un nou mandat de cancelar. Uniunea Social Democrată (CDU) și-a ales în ianuarie o nouă conducere și va anunța un candidat comun cu Uniunea Creștin-Socială din Bavaria.

Cine este Annalena Baerbock

În vârstă de 40 de ani, Annalena Baerbock a crescut într-un sat situat la sud de Hanovra. Pentru a merge la școală, lua autobuzul până în oraș, drum care îi răpea din timp două ore pe zi. 

Vezi GALERIA FOTO de mai jos!

În adolescență s-a antrenat intens pentru a face performanță într-un sport mai puțin cunoscut: sărituri la trambulină. Perseverența i-a permis să câștige trei medalii de bronz la campionatele naționale, însă s-a oprit din drumul ei de până atunci fiindcă visa să devină reporter de război.

A jucat și fotbal, sport pe care îl practică și azi în timpul liber, însă a ales cariera politică atunci când s-a ivit ocazia de a face un internship în cadrul Partidului Verzilor. 

Acela a fost momentul în care m-am gândit că politica poate face diferența”, le-a spus ea jurnaliștilor de la Tagesspiegel.

Popularitate în creștere

Annalena Baerbock a ajuns în centrul atenției în 2008, când a fost aleasă în consiliul de conducere al partidului, filiala Brandenburg. Un an mai târziu avea să devină președintele consiliului de administrație, funcție pe care a deținut-o până în 2013.

În 2018, politiciana a făcut impresie la o conferință a partidului, unde a fost aleasă în postul de co-președinte al Partidului Verzilor alături de carismaticul Robert Habeck.

Annalena Baerbock este foarte vocală în ceea ce privește accelerarea măsurilor de reducere a emisiilor poluante și militează pentru eliminarea cărbunelui ca sursă de energie mai devreme de 2038, ținta propusă de Germania, scrie dw.com. Totodată, ea crede că unele dintre cele mai mari pericole actuale, nu doar în Germania, sunt creșterea popularității extremei drepte și a xenofobiei.

10 întrebări ieșite din comun pentru Annalena Baerbock

Jurnaliștii publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung i-au adresat politicianei mai multe întrebări neobișnuite, inspirate de celebrul Chestionar Proust.

Care e, în opinia ta, cea mai mare nenorocire?

Suferința copiilor din războaiele acestei lumi.

Unde ai vrea să trăiești?

Acolo unde sunt cei dragi mie.

Ce calități apreciezi cel mai mult la un bărbat?

Autoironia. Iar dacă mai și știe să gătească...

Care e calitatea ta preferată?

Empatia.

Care ar fi cea mai mare nenorocire care ți s-ar putea întâmpla?

Să-mi pierd un copil.

Ce ai vrea să fii?

Niciodată perfectă, pentru că perfecțiunea înseamnă sfârșitul vieții.

Care sunt eroii tăi din viața reală?

Bărbații curajoși și femeile curajoase din Belarus care au ieșit în stradă pentru libertatea lor, după atât de mult timp.

Ce figuri istorice disprețuiești cel mai mult?

Dictatorii – din trecut și din prezent.

Ce realizări militare admiri cel mai mult?

Nu le-aș admira – dar cea mai importantă a fost eliberarea Europei de Germania nazistă.

Ce reformă admiri cel mai mult?

Schimbarea în Europa după război: că dușmanii au devenit prieteni.

Annalena Baerbock este căsătorită și are doi copii.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Întrebarea Mesei Rotunde cu Vlad Voiculescu: "Ministerul Sănătății e în colaps"

  • Annalena Baerbock, politiciana care vrea să-i ia locul Angelei Merkel, e o fostă atletă care ia în serios schimbările climatice

related posts

Modifică setările cookies