Care sunt singurele 6 țări din lume în care femeile chiar au drepturi egale cu bărbații


Un studiu recent arată că în doar șase țări din toată lumea femeile au aceleași drepturi cu bărbații, iar Marea Britanie, Statele Unite sau Australia nu se regăsesc pe listă scurtă.


Conform unui raport global al Băncii Mondiale, Suedia, Franța, Belgia, Danemarca, Letonia și Luxemburg sunt singurele șase țări din lume în care femeile au cu adevărat drepturi egale cu bărbații. 

 

Aceste națiuni asigură egalitate, atât din punct de vedere legal cât și economic, în 8 domenii-cheie, precum salariul, viața de familie sau accesul pe piața job-urilor.

Nici Marea Britanie și nici Statele Unite nu s-au calificat în acest top, ultima dintre ele neajungând nici măcar în top 50.

Întrebările puse în chestionarul care a stat la baza raportului includeau întrebări de genul: ”O femeie poate călători la fel ca un bărbat în afara granițelor?”, ”Femeile pot lucra în aceleași industrii ca și bărbații?”, ”Legea prevede lipsa discriminării la angajare?”, ”Există concediu de paternitate plătit?”. 

Statele Unite au obținut la acest chestionar doar 83 de puncte din 100, situându-se în urma unor țări precum Malawi, Ecuador sau Zimbabwe. 

În coada topului se situează Arabia Saudită, cu un scor de 25 de puncte, ceea ce înseamnă că femeile se bucură doar de 25% din drepturile pe care le are un bărbat aici.

Cu 90 de puncte, România ocupă, în acest raport al Băncii Mondiale, un loc aproape onorabil, fiind deasupra Statelor Unite sau a Elveției, dar fiind întrecută de țări precum Bulgaria, Albania, Serbia sau Peru.

 

Foto: Getty 

related posts

Modifică setările cookies