Două jurnaliste din Belarus, condamnate la închisoare fiindcă și-au făcut meseria. Cine sunt Katerina Bakhvalova și Daria Chultsova


Un tribunal din Belarus le-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe jurnalistele Katerina Bakhvalova și Daria Chultsova, care au transmis în direct protestele din noiembrie 2020 împotriva președintelui Alexandr Lukașenko.


Katerina Bakhvalova (27 de ani) și Daria Chultsova (23 de ani) sunt angajate ale postului TV Belsat. Din cauza regimului din Belarus, televiziunea emite din Polonia. În noiembrie 2020, cele două au fost arestate, după ce au filmat protestele și le-au transmis la televizor.

Joi, un tribunal din Belarus le-a condamnat la doi ani de închisoare după ce au fost acuzate de conducerea „unor acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică”.  

Am transmis aceste evenimente în direct. Pentru asta am fost aruncate în închisoare”, a declarat Katerina Bakhvalova înainte să-și afle sentința.

Conform autorităților din Belarus, imaginile pe care cele două le-au transmis la televizor au provocat dezordine în capitala țării și au dat peste cap transportul public. Anchetatorii au calculat și prejudiciul financiar cauzat de blocarea străzilor: 11.562 de ruble belaruse (17.921 de lei). Cele două jurnaliste au negat acuzațiile.

Sunt complet nevinovată de infracțiunea de care sunt acuzată. Privesc această acuzare ca fiind motivată politic, un caz fabricat de la un capăt la altul. Este un act primitiv de răzbunare a serviciilor secrete față de activitatea mea profesională”, a mai spus Katerina Bakhvalova, conform BBC

Ambasada SUA de la Minsk a cerut eliberarea imediată a jurnalistelor și încetarea prigoanei demarate împotriva jurnaliștilor și opozanților regimului Lukașenko. 

În urma alegerilor din vara anului trecut, când președintele Lukașenko a fost desemnat câștigător, mare parte a tinerilor din Belarus a contestat rezultatul scrutinului. Proteste de stradă au fost organizate în marile orașe, iar poliția a operat mii de arestări, inclusiv în rândul jurnaliștilor.

Fotografii: Agerpres/Getty Images

Vezi și VIDEO: Cum a fost experiența "Șef sub acoperire" pentru Georgiana Mutu, moștenitoarea grupul Annabella-Râureni

  • Două jurnaliste din Belarus, condamnate la închisoare fiindcă și-au făcut meseria. Cine sunt Katerina Bakhvalova și Daria Chultsova

related posts

Modifică setările cookies