Povestea impresionantă a Elvirei Dumitrescu, una dintre puținele femei inginer minier din România! La 84 de ani surprinde pe toată lumea: încă lucrează, dansează tango și oferă lecții pline de zâmbet


Elvira Dumitrescu, o prezență remarcabilă originară din frumoasa Basarabie, a contribuit semnificativ la domeniul ingineriei și construcțiilor din România. Născută în satul Bulboaca în frumoasa Basarabie, a devenit una dintre puținele femei inginer minier din țară, lăsându-și amprenta asupra unor proiecte majore din România.


Născută într-o zi de 11 februarie, Elvira Dumitrescu a fost inspirată de marele inventator Thomas Edison, care spunea că munca stăruitoare, perseverența și bunul simț sunt esențiale pentru a înfăptui ceva valoros. Aceste cuvinte au ghidat-o pe parcursul întregii sale vieți profesionale, avându-l pe Edison ca model.

A împărtășit pasiunea pentru cunoaștere cu studenții

Cu o activitate profesională de peste 50 de ani, Elvira Dumitrescu a fost mentor pentru sute de oameni îndrăgostiți de această profesie. A reușit să capteze atenția studenților prezentând cursurile într-un mod aparte și cu totul altfel, aducând nuanțe de basm în fiecare lecție.

Cu pasiunea sa pentru cunoaștere fără limite, a ales să împărtășească toate informațiile dobândite, fiind cadru didactic la Institutul de Mine din Petroșani timp de șapte ani. A iubit nu doar profesia, ci și experiențele de viață, colecționând amintiri și călătorind în lumea întreagă.

„Când Dumnezeu îți dă șansa să faci o facultate dificil de acceptat de o femeie trebuie să-i mulțumești!”

Acestea sunt cuvintele cu care a început conversația cu doamna inginer Elvira Dumitrescu. Ascultând-o, vorbind, ne-au venit în minte cuvintele lui Albert Einstein: „Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare și bucuria cunoașterii…”.

A ales să trezească în studenții pe care i-a îndrumat, nu doar bucuria cunoașterii, ci și dorința de a descoperi tainele ascunse ale minelor din România. Dar cum așchia niciodată nu sare departe de trup, aceasta a moștenit pasiunea de la mama sa, care a fost tot cadru didactic.

În toată activitatea sa, și-a pus amprenta într-un mod original, încercând să eficientizeze inclusiv procesul educațional: „Am reușit să-l conving pe profesorul conducător de disciplină, să nu le ceară studenților la examene să învețe formule și demonstrații infinite și inutile, ci să le pretindă să înțeleagă DE CE se aplică unele metode și să poată explica modul de desfășurare a lucrărilor în subteran, exploatarea propriu zisă... Recunosc, am fost severă în cei 7 ani de stat la catedră. Am avut perioade când eram la catedră și 12 ore pe zi, îmi plăcea mult ceea ce făceam și nu mă simțeam obosită", ne-a povestit Elvira Dumitrescu.

Casa – un mic muzeu al amintirilor

Casa sa este ca un mic muzeu, adăpostind colecții de clopoței adunati din întreaga lume din vacanțele în care a fost, produse tradiționale din toate zonele țării, creând un colț rustic de poveste care te poartă parcă în lumea satului tradițional. Colecția de farfurii pictate manual din toate colțurile țării și cea de chei vechi, vin să întregească tabloul rustic.

Pasiunea sa principală pentru pietre, a determinat-o să își creeze o frumoasă colecție de pietre și fiecare are povestea ei.

În timpul liber, merge cu drag la cursuri de tango, dansul fiind pentru ea una dintre marile bucurii ale vieții.

Și-a adus contribuția la cele mai mari lucrări din România

Ca inginer minier și directoare a unuia dintre cele mai mari laboratoare în construcții, Elvira Dumitrescu și-a pus amprenta pe multe dintre cele mai mari lucrări din România.

Lucrările la care am participat cu Laboratorul CCF au fost nenumărate. Prin încercările efectuate pe materiale de construcţii şi direct pe construcţii, am contribuit la realizarea: Metroului Bucureşti, Catedralei Mântuirii Neamului (la care lucrările sunt în desfăşurare), Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coandă dar şi alte aeroporturi din ţară (Craiova, Feteşti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurile Pipera, Ciurel, Cernavodă, Sighişoara, diguri Constanţa. De asemenea am avut prezentari la conferinte internationale”, ne-a precizat doamna inginer.

Elvira Dumitrescu reprezintă un exemplu remarcabil de perseverență, pasiune și dedicare în domeniul ingineriei și construcțiilor din România.

*Articol scris de Șerban Aurel

  • Povestea impresionantă a Elvirei Dumitrescu, una dintre puținele femei inginer minier din România! La 84 de ani surprinde pe toată lumea: încă lucrează, dansează tango și oferă lecții pline de zâmbet

related posts

Modifică setările cookies