Viața în ghete cu crampoane. Mămicile de la naționala de fotbal feminin a României își iau copiii la antrenamente


Au dat tocurile pe crampoane pentru că au avut un vis: acela de a străluci pentru România, nu pentru ele însele. Află povestea mămicilor de la naționala de fotbal feminin care merg la antrenamente cu puștii lor! 


Puține femei iubesc fotbalul. Multe ar prefera, mai degrabă, să fie soții de fotbaliști. Celebri, dacă se poate. Însă, și mai puține sunt femeile care ar da pantofii cu toc pe o viață trăită în ghete cu crampoane. Asta înseamnă să fii fotbalistă!

Am vorbit cu două dintre vedetele echipei naționale de fotbal feminin a României, Florentina Olar-Spânu și Mirela Ganea-Pop, despre pasiunea și sacrificiul lor de mame și soții, pentru atingerea unui ideal mai presus decât ele.

În momentul în care citiți aceste rânduri, Florentina Olar și Mirela Ganea se pregătesc pentru unul dintre cele mai grele meciuri din campania de calificare pentru EURO 2021. Fetele noastre vor întâlni Belgia la Cluj-Napoca, în prima partidă a grupei H. Meciul va fi live marți, 8 octombrie, de la ora 18.30, la PRO X.

Florentina este căpitanul echipei naționale și pentru ea această campanie de calificare are o semificație aparte. 

„În ceea ce mă privește, această campanie este extrem de importantă. Cred că este ultimul meu tren spre un turneu final și cred că după o perioadă de 18 ani în sânul echipei naționale ar fi binevenită această calificare istorică. O participare la Campionatul European ar fi o incunuare a muncii mele pe terenul de fotbal, ar fi încă un vis devenit realitate”, dezvăluie Florentina.

În vârstă de 34 de ani, căpitanul naționalei feminine este mamă de puțin timp. De 6 ani locuiește în Danemarca, unde evoluează la clubul Nordsjaelland, alături de soțul ei și de comoara sa cea mai de preț, fiul Patrick Alexandru. 

Acum, băiatul ei are un an și 6 luni și nu s-a dezlipit de el nici când a revenit „în iarbă”. Când el avea două luni, Florentina a jucat 60 de minute într-un meci al celei de-a doua echipe a clubului. O lună mai târziu, proaspăta mămică a evoluat 20 de minute în derby-ul campionatului danez, meci câștigat de echipa sa.

Anul trecut, Nordsjaelland a devenit campioană, iar ea a pus umărul la acest efort de echipă. Totuși, n-a fost ușor să joace fotbal la cel mai înalt nivel și să fie mamă pentru fiul ei, în același timp.

„Pentru că iubesc copiii și fotbalul enorm, unul dintre visurile mele era să am un copil, după care să revin pe terenul de fotbal. Mă simt extrem de norocoasă și fericită că s-a întâmplat, dar nu înseamnă că este ușor. Sunt zile când îl iau cu mine la antrenamente, la sala de forță. Am fost nevoită să-l iau cu mine la meciuri din deplasare când avea doar 4 luni. Așadar, nu este ușor deloc, dar totdeauna se găsesc soluții când îți dorești ceva cu adevărat”, spune căpitanul naționalei feminine.

Mirela Ganea: „Nu sunt cea mai zen femeie”

Mirela Ganea-Pop închide poarta naționalei în nasul adversarelor. E legitimată la clubul Universitatea Olimpia Cluj, iar anul trecut și-a prelungit contractul cu echipa. În 2017 s-a retras din fotbal, dar mirajul unei calificări la EURO și nevoia de un zid de netrecut în poarta României au determinat-o să revină la lot. 

„Sinceră să fiu nu mi-am propus întoarcerea, nici nu m-am mai gândit la asta, dar când ești dorită de echipa ta de suflet nu ai cum să-i întorci spatele și să refuzi. Am decis cu sufletul și cu mintea”, ne spune Mirela.

Și viața ei s-a schimbat radical, în aprilie 2018 mai precis. Atunci a venit pe lume fiul ei, Lukas.

„Nu este simplu să fii de nota 10 în toate. Nu sunt cea mai zen femeie din lume, dar familia mă ajută să fiu cea mai bună variantă a mea, pentru noi, în toate proiectele în care mă implic. Soțul meu este fericitul tată al unui copil extraordinar și partenerul unei fotbaliste. Timpul cu Lukas este cel mai prețios, ne place să ne plimbăm mult, să ne jucăm, să râdem cu poftă, să descoperim lumea. De când m-am reapucat de fotbal este prezent la antrenamente pe terenul de fotbal, la sală. Ne bucurăm și profităm din plin de timpul împreună”, se confesează portarul echipei naționale de fotbal feminin.

Și Florentina, și Mirela se bazează pe experiența lotului, dar și pe inspirația antrenorului Mirel Albon, pentru o calificare a României la Campionatul European de Fotbal. 

„Este un drum în care credem și ne dorim o calificare istorică la Campionatul European din Anglia – 2021. Vrem să ducem echipa națională la o performanță și la un record nu foarte ușor de egalat, asta e clar. Ar fi un vis devenit realitate”, mai spune Mirela.

Când ați știut că vreți să fiți fotbaliste și ce anume v-a împins spre această carieră?

Mirela Ganea-Pop: „Am început joaca cu mingea în fața blocului. Eram eu și băieții. Probabil și fratele meu are o contribuție în asta, deoarece îmi plăcea să copiez tot ce vedeam la el. Încet, încet lumea a început să vorbească, părinții copiilor mă tot lăudau la ai mei, dar credeam că o fac doar pentru că sunt fetiță și am nevoie de atenție. Într-o zi mă uitam la tv și am văzut un interviu cu domnul antrenor Mirel Albon. Au arătat și câteva secvențe dintr-un meci al naționalei. Atunci mi-a stat inima în loc de emoții și am strigat-o pe mama. Din acel moment nu mi-am mai găsit liniștea până când nu i-am convins pe ai mei să mergem la Cluj, în probe.”

Florentina Olar-Spânu: „Mi-a plăcut dintotdeauna fotbalul și, ca în majoritatea cazurilor, am început în fața blocului. La 13 ani am început într-un cadru organizat, la SNC Constanța. La 16 ani, am simțit că vreau să fac performanță și m-am transferat la echipa campioană, CFF Clujana. A urmat un an în Italia, 4 în Cipru și 6 în Danemarca. Ce m-a împins spre această carieră? E simplu: dragostea pentru acest minunat sport.”   

Ce e mai greu: alergatul în ghete cu crampoane sau mersul pe tocuri? Când purtați tocuri?                                 

Florentina Olar-Spânu: „Nu aș spune că una dintre variante este mai grea decât cealaltă, dar categoric mă simt mai confortabil în ghete cu crampoane. Port tocuri la evenimente, în general.”

Mirela Ganea-Pop: „Prefer oricând o pereche de ghete în locul unei perechi de pantofi cu toc, dar la evenimente sunt adeptă tocurilor. Îmi plac petrecerile cu dress code.”

Carte de vizită Florentina Olar-Spânu

Florentina Olar-Spânu (34 de ani) joacă la Nordsjaelland, Danemarca, după 6 ani petrecuți la echipa Fortuna Hjorring. E căpitanul echipei naționale de fotbal feminin. Marele ei vis este calificarea la un turneu final cu echipa națională. În grupa de calificare H, România întâlnește Belgia, Elveția, Croația și Lituania.

Florentina a debutat la națională în anul 2001, într-un meci cu Portugalia.

7 titluri de campioană a României, cu CFF Clujana

3 titluri de campioană a Danemarcei, cu Fortuna Hjorring

4 titluri de campioană a Ciprului, cu Apollon Limassol

2 titluri de „Fotbalista anului”: în 2015 în România și în 2016 în Danemarca.

Carte de vizită Mirela Ganea-Pop

FOTO: Echipa națională de fotbal feminin Facebook

Mirela Ganea-Pop (33 de ani) evoluează la cea mai bună echipă din campionatul intern de fotbal feminin – Universitatea Olimpia Cluj. Echipa are 9 titluri de campioană și, în premieră, un staff tehnic compus exclusiv din femei.

A început fotbalul de performanță la CFF Clujana, unde l-a întâlnit pe antrenorul Mirel Albon, actualul selecționer al naționalei. După ce a câștigat tot ce se putea câștiga la Cluj-Napoca, Mirela a acceptat provocarea de a evolua într-un campionat străin: a jucat 3 ani în Cipru, la Apollon Ladies FC. S-a întors la U. Olimpia Cluj din dragoste pentru fotbal și „povestea continuă”, ne spune chiar ea.

  • Viața în ghete cu crampoane. Mămicile de la naționala de fotbal feminin a României își iau copiii la antrenamente

related posts

Modifică setările cookies