13 lucruri pe care nu merita sa le cumperi in primul an de viata al bebelusului


Dupa ce am intocmit lista cu lucrurile necesare pentru cresterea unui bebelus, acum va propunem o lista cu lucrurile (foarte) optionale si aproape inutile, pe care nu prea merita sa le cumperi in primul an de viata al lui bebe…


1. Umidificator pentru camera – Iarna poti asigura un nivel foarte bun de umiditate in camera copilului asezand, pur si simplu, un pahar sau un castron cu apa pe calorifer. Foarte simplu, eficient si mai ales ieftin. Iar vara, de regula, nu prea e nevoie de un astfel de gadget.

2. Interfon bebe – Acest dispozitiv este util cu adevarat daca locuiesti intr-o vila cu 3 etaje sau mai mult, sau intr-un buncar cu peretii foarte grosi. Intr-o casa sau intr-un apartament normal, e aproape imposibil sa nu iti auzi bebelusul plangand, de oriunde ai fi.

3. Cosulet bebe – Cosuletele acestea cantaresc, de obicei, 3 kilograme doar ele. Daca mai adaugi inca 3 kilograme ale copilului (si asta doar la inceput), deja se fac 6 kilograme – pe care trebuie sa le cari intr-o singura mana.  Pe masura ce timpul trece si bebe creste in greutate, iti va veni din ce in ce mai rar cheful de a-l transporta pe bebe in cosulet.

4. Premergator – Sunt cativa ani buni de cand pediatrii nu mai recomanda premergatoarele pentru bebelusi, dar inca se gasesc destule de cumparat prin magazine. Cel mai bine ar fi sa rezisti tentatiei de a-i cumpara piciului tau asa ceva. Mai devreme sau mai tarziu, ajutati sau neajutati, toti bebelusii invata sa mearga in picioare.

5. Sterilizator – In loc sa dai o suma semnificativa de bani pe un sterilizator, mai bine pui o oala mare plina cu apa pe foc si in 10 minute deja poti scoate biberoane, tetine, pompa de sani gata sterilizate. Sau poti folosi cuptorul cu microunde, daca ai in bucatarie.

6. Sutiene alaptare – Cele mai multe modele de sutiene pentru mamici care alapteaza sunt foarte inestetice. Poti folosi cu incredere sutiene sau bustiere normale daca alaptezi, obligatoriu cu tampoane pentru sani in primele luni, pana se regleaza cantitatea de lapte matern.

7. Mameloane de silicon – In timp ce pentru unele mamici aceste mici inventii s-au dovedit minunate, altele nu au reusit sa le foloseasca nici macar o singura data, desi le-au cumparat pline de speranta. Daca apar ragade sau iritatii pe sfarcuri, aplica un unguent special pe sani si incearca sa umbli cu sanii dezgoliti prin casa – astfel, ranile se vindeca mult mai repede. Trebuie sa stii ca primele saptamani de alaptare sunt mai dificile, apoi intreg procesul devine foarte natural si placut, si pentru tine, si pentru bebelusul tau.

8. Perna alaptare – Daca ai acasa un fotoliu comod, e posibil sa nu ai nevoie de nicio perna speciala. Sau, daca vrei o pozitie mai comoda de alaptat, ai putea incerca cu o perna normala.

9. Tarc de joaca – Cat timp bebe este foarte mic, poate fi lasat fara probleme in patutul lui. Dupa ce creste si incepe sa mearga de-a busilea sau in picioare, il mai poti lasa cate un sfert sau o jumatate de ora in patut, daca ai alte treburi, dar in marea majoritate a timpului, este cel mai bine sa il lasi liber pe podea, sa se joace in voie, nu sa-l tii inchis in tarc.

10. Cantar pentru bebelusi – E si bun, si rau. De cele mai multe ori, genereaza tot felul de griji si spaime inutile parintilor – dar de ce copilul nostru nu creste in greutate asa cum scrie la carte, dar de ce stagneaza de doua saptamani?! Unele mamici ajung atat de speriate si ingrijorate, incat cantaresc copilul inainte si dupa fiecare masa si dezvolta adevarate obsesii daca bebe nu se incadreaza in graficele standard de crestere pentru varsta sa. Cantarul nu e 100% necesar, pentru ca oricum bebe este dus in fiecare luna la control la pediatru, in primele 6 luni de viata, iar acolo i se fac toate masuratorile de care e nevoie pentru a evalua dezvoltarea lui.

In plus, poti apela la un super truc: in loc sa cheltuiesti cateva sute de lei pe un cantar electronic, mai bine foloseste-l pe cel din baie, pentru adulti. Cantareste-te tu, mai intai, apoi cantareste-te cu bebe in brate si scade diferenta. Genial de simplu, nu-i asa?

11. Balansoar electric – Parca e mai frumos si mai placut sa il legene mama sau tata pe bebelus, decat sa fie plasat si uitat intr-un dispozitiv cam galagios, care functioneaza pe vibratii electrice si care mai si costa destul de mult.

12. Ham pentru bebe – Unii parinti considera hamurile inutile si un pic cam umilitoare pentru bebelusi, pe care ii aseamana automat cu niste catelusi tinuti in lesa. Adevarul e ca fiecare copil invata sa mearga singur in ritmul lui, iar hamurile sau premergatoarele sunt stimuli artificiali.

13. Geanta pentru scutece – Nu e neaparat nevoie ca geanta pentru scutece si servetele sa se asorteze cu caruciorul. Poti pune lucrurile pentru bebe intr-o geanta sau un rucsac mai vechi, pe care le aveai inainte de nastere.

related posts

Modifică setările cookies