Multe dintre sfaturile de ieri legate de cresterea bebelusilor s-au transformat in simple mituri pe care parintii actuali nu le mai folosesc. Cel mai probabil ai auzit si tu in timpul sarcinii recomandari populare legate de numarul de baite saptamanale pe care ar trebui sa le faca micutul, genul de muzica recomandat pentru gravide si pozitia ideala de somn a bebelusului.
Te-ai intrebat insa daca sunt ele adevarate? Ei bine, noi incercam sa facem putina lumina si sa-ti spunem ce sfat este bun si ce sfat trebuie aruncat in cutia uitarii.
1. Bebelusii trebuie sa faca baita in fiecare zi
Efectul transpiratiei asupra pielii bebelusilor este diferit de cel care al adultilor. Asadar, bebelusii nu au nevoie de baia zilnica. Este suficient sa-i faci baita o data la doua sau trei zile. Desigur, daca ai transformat deja acest obicei intr-o rutina, este perfect in regula sa continui astfel, dar nu uita sa-l hidratezi suficient.
Citeste si: Top 6 cele mai mari mituri despre sarcina si adevarul despre ele
2. Bebelusii dorm mai bine in camere intunecate si linistite
In timp ce unii copii dorm mai bine in camere intunecoase, cei mai multi dintre acestia au un somn mai linistit intr-o incapere cu putin fundal sonor si lumina. Mai mult decat atat, ar fi bine sa-l obisnuiesti sa adoarma cu putina miscare si agitatie in jurul lui.
3. Cand bebelusii au temperatura crescuta, este bine sa le faci masaj cu alcool
De fapt, masajul cu alcool nu va scadea temperatura micutului. Mai mult decat atat, aceasta metoda este extrem de nesigura de vreme ce subsatnta poate fi absorbita prin intermediul pielii lor.
4. Daca il lasi pe copil sa stea in picioare sau sa sara la tine in poala, va suferi de genu varum
Genu varum este o afectiune ortopedica manifestata in cazul copiilor mici, caracterizata de incurbarea in “O” a membrelor inferioare. Faptul ca micutul ar putea sa sufere de aceasta problema doar petru ca sta la tine in poala este doar un mit al moaselor de altadata. Lucrurile stau exact pe dos, deoarece beblusii se straduiesc sa-si gaseasca echilibrul, iar faptul ca au un sprjin in tine este ajutator si distractiv, deopotriva.
Citeste si: Raman insarcinata daca…? 9 mituri spulberate
5. Daca asculti muzica clasica in timpul sarcinii, bebe va avea un IQ mai ridicat
Muzica ii poate imbuntati viata micutului semnificativ, dar nu exista studii concrete care sa demonstreze ca bebelusul va avea creierul mai bine dezvoltat daca va asculta ariile marilor compozitori.
6. Cel mai bine este sa-ti lasi bebelusul sa planga; daca-l iei in brate, va fi alintat
Bebelusii care au sub 4 luni, au la dispozitie foarte putine modalitati de a se ajuta singuri. Stiu sa-si suga degetelul ca sa-si aline suferintele si… cam atat. Daca il iei in brate cand plange, ii vei arata ca esti acolo pentru el de fiecare data cand va avea nevoie.
7. Trebuie sa-l trezesti din somn ca sa-i schimbi scutecul
Urina este sterila, iar scutecele din ziua de astazi absorb foarte bine, deci este in regula sa-l lasi pe bebe “ud” peste noapte. Nu exagera insa cand micutul face treaba mare. Schimba-l imediat caci altfel risca sa capete o infectie.
Citeste si: 6 mituri despre conceptie si adevarul despre ele
8. Este periculos sa-l imunizezi pe cel mic daca este racit sau are febra
O mica febra nu va afecta raspunsul pe care il va avea sistemul imunitar al copilului tau la vaccin.
9. Nu este bine sa aplici crema cu protectie solara unui copil care are mai putin de 6 luni
Riscul ca micutul sa se imbolnaveasca de cancer de piele este mai mare decat acela de a face o reactie alergia la crema de protectie. Tine-l departe de razele UV si alege o crema de cel putin 15 SPF. Aplica lotiunea in cantitati mici, pe portiuni restranse ca fata si manutele.
10. In prima luna de viata este absolut necesar sa sterilizezi biberoanele si suzetele in mod constant
Sterilizeaza accesoriile in momentul in care le scoti din ambalaj. Dupa aceea, este suficient sa le cureti asa cum faci in mod normal. Cu cat deteriorezi mai mult accesoriile, cu atat risti sa atragi germenii mai tare.
Citeste si: Top 10 mituri despre ADHD – deficitul de atentie si tulburare hiperkinetica
11. Bebelusii adorm mai repede daca ii pui pe burtica
Cea mai sigura pozitie de somn pentru un bebelus este cea in care micutul sta asezat pe spate. In trecut, doctorii se temeau ca daca stau astfel, micutii s-ar putea ineca, insa au descoperit ca nu au motive de ingrijorare.
12. Daca pui orez in biberonul copilului, va adormi mai repede
Nu introduce alimente solide in alimentatia copilului pana pe la 4 sau 6 luni. Bebelusii care se confrunta cu aceasta schimbare dorm mai prost decat ceilalti si, mai mult, risca sa devina obezi mai tarziu.
13. Este esential ca bebelusul sa aiba un program de masa strict
Cel mai bine este sa-l hranesti pe bebe atunci cand observi ca ii este foame. Daca ii faci un program, ai putea sa-i afectezi obiceiul de masa din viitor.
14. Bebelusii au nevoie de incaltari cu talpa solida pentru a avea picioare drepte
De fapt, bebelusii ar trebui sa mearga desculti pentru ca propria configuratie ii va ajuta sa se deplaseze mai bine. Cand iesiti afara, il poti incalta cu pantofiori care sa aiba o talpa suficient de solida, dar nu exagera.
Citeste si: 5 mituri despre consumul apei si adevarul din spatele lor
Ai grija de pielea bebelusului tau
Pentru orice mamica, cel mai important si plin de duiosie moment este cel in care isi tine copilasul in brate, moment in care ii promite ca ii va oferi tot ce este mai bun. Asa cum alimentatia celor mici este foarte importanta, o atentie sporita trebuie acordata si modului in care ii ingrijesti pielea sensibila si foarte delicata.
Nu trebuie uitat ca produsele cosmetice ce ajung pe pielea celor mici sunt absorbite si hranesc, regenereaza si trateaza pielea corpului. De aceea, acestea trebuie sa contina cat mai putine ingrediente sintetice, parabeni si conservanti. Aceste norme le indeplinesc numai cosmeticele bio certificate.
Pielea umana este capabila sa indeplineasca functiile de baza, de protectie, chiar de la nastere. Acest echilibru natural nu ar trebui perturbat, pentru ca poate duce la daune de durata la nivelul pielii.
Gama Baby&Kids Martina Gebhardt pe baza de galbenele contine numai acele ingrediente bio necesare ce se completeaza reciproc.
Toate aceste produse sunt 100% organice, lucru atestat de certificarea Demeter ce semnifica lipsa parabenilor, conservantilor sintetici, a produselor petrochimice, siliconului, solventilor PEG, gelatinei, colorantilor si a parfumurilor sintetice, fiind astfel recomandate tuturor tipurilor de piele.
Echilibrul natural al pielii nu trebuie perturbat
Lanolina folosita are proprietati asemantoare vernix-ului (stratul ce acopera si protejeaza pielea bebelusilor la nastere). Actiunea ei este extrem de delicata, acopera si ingrijeste in acelasi timp pielea copilului, are proprietati de hidratare si, spre deosebire de grasimi sau de uleiurile pure, permite pielii sa respire, astfel încat sa nu duca la o obstructie a functiilor metabolice naturale.