25% dintre bebelusii sanatosi au colici


Nimic nu sperie mai mult o tanara mamica decat plansul copilasului. L-ai hranit, l-ai schimbat, este odihnit si totusi plange. Bolnavior nu este. Ce se intampla atunci?


Unii copii plang in mod normal fara sa aiba nimic, cam 2-3 ore pe zi. Este doar o reactie de adaptare la un mediu nou. Si totusi, incepand cu saptamanile 2, 3 de viata pana la varsta de 2, 3 luni apar mult-temutele colici.

Cum se manifesta?

Dupa ce bebelusul tau a terminat de papat devine agitat sau incepe sa planga. De cele mai multe ori copilasul plange dupa-amiaza sau seara si starea se poate prelungi pana la 4 ore in ciuda eforturilor tale de a-l linisti. Simptomele apar deseori dupa orele de masa si dispar brusc. Micutul tau are un burtica tare, umflata, sta cu genunchii indoiti, isi agita bratele si picioarele.

De ce apar?

Cauza acumularii dureroase de gaze in stomac si intestin nu este inca elucidata. Unele opinii situeaza la originea colicilor starea de imaturitate si flora inca nedezvoltata a sistemului digestiv.

Ce agraveaza colicile?

- daca interpretezi plansul ca fiind o manifestare a foamei si incerci sa il hranesti in continuare

- alimentele ce contin zahar, precum sucuri nediluate ce cresc cantitatea de gaze din intestine

- persoanele agitate din jurul micutului ii pot transmite sau intretine acestuia o stare de neliniste sau iritabilitate

Cum reactionezi?

- nu te panica: discuta cu medicul pediatru si cu alte mamici care s-au confruntat cu aceasta problema si nu uita nicio clipa ca aparitia colicilor este un fenomen obisnuit la copii sanatosi, activi, ingrijiti, care mananca bine

Nu hrani bebelusul mai mult decat are nevoie. Respecta schema fireasca de hranire. Daca alaptezi, evita sa mananci produse lactate, alimente care iti pot provoca gaze: broccoli, ceapa, varza, fasole sau cele care induc stari de iritabilitate precum cofeina.

Legana-l, incearca sa-l linistesti. O atitudine relaxata va ajuta pe amandoi. Macar pentru o ora, incearca sa iesi din casa pentru a-ti incarca bateriile. Atitudinea pozitiva se simte.

Schimba-i formula de lapte si nu ii da sa bea sucuri. Daca ii este sete, apa plata este mai buna. Ajuta-l sa elimine aerul pe care il inghite in timpul alaptarii. Incearca anumite pozitii pentru a-i ameliora durerea: tine-l cu burtica in jos pe genunchii tai si maseaza-l pe spate.

Este bine sa mergi cu bebe la pediatru pentru un control care sa iti confirme ca micutul nu are alte motive de a plange. Iti va recomanda pentru bebe medicamente ce contin simeticon, ceaiuri de anason, musetel. Daca alaptezi poti si tu sa bei ceai pentru colici.

Vesti bune! Dupa varsta de 3, 4 luni colicile trec ca prin minune si nu lasa niciun fel de urma. Bebelusul tau se va dezvolta sanatos si armonios.

related posts

Modifică setările cookies