4 idei pentru drumetia cu cei mici la munte


In zilele cand e foarte cald afara, muntele e solutia ideala ca sa ne racorim. Drumetiile pe munte sau o dupa-amiza intr-o poienita sunt refugiul ideal si pentru copii, dar si pentru tine. Totusi, regulile se schimba putin fata de [...]


In zilele cand e foarte cald afara, muntele e solutia ideala ca sa ne racorim. Drumetiile pe munte sau o dupa-amiza intr-o poienita sunt refugiul ideal si pentru copii, dar si pentru tine.

Totusi, regulile se schimba putin fata de plimbarea in parc pe care o faceti in fiecare zi. Nu sunteti aproape de casa, nu aveti toate jucariile la indemana, iar copilul se poate plictisi usor. Descopera cum sa va distrati impreuna si cum sa duceti pana la cap drumetia la munte.

Copiii mici sunt greu de stapanit si convins si atunci cand esti acasa, cu atat mai mult nu iti va fi usor atunci cand ati plecat in excursie si sunt asaltati de atatea lucruri noi. Nu vor nici in carucior, nici pe jos, nu vor nici cu mama, nici cu tata, se tarasc prin praf sau ajung intr-o clipa intr-o tufa de urzici. Nu e cazul sa te gandesti ca va fi o excursie ratata si ca e mai bine sa ramaneti acasa.

Pe rand, si mamica si taticul trebuie sa se ocupe de copil si, cel mai important, sa “coboare” la mintea lui. Mai exact, sa aveti rabdare sa culegeti impreuna toate obiectele simpatice care va ies in cale: pietricele, frunze si chiar gandacei. Sa va opriti sa admirati natura, sa faceti pauze de odihna dese si sa aveti rabdare sa ii raspundeti la toate intrebarile pe care vi le pune pe drum.

Drumetiile pe carari de munte sunt o metoda buna sa-i ajuti pe copii sa descopere si sa iubeasca natura. Nu e usor, insa, sa le mentii atentia treaza si sa nu ajungi in momentul in care sa iti spuna: „am obosit si nu mai vreau sa merg”, inainte de finalul excursiei. Ca sa nu se plictiseasca in drumetie, va puteti juca impreuna.

1. Culorile naturii. Alege o culoare si ajuta-l pe cel mic sa descopere cat mai multe elemente din natura care se potrivesc cu ea: frunze, flori, insecte. Il va ajuta sa invete cuvinte noi si sa aprecieze frumusetea mediului inconjurator.

2. Animalele din padure. Nu numai culorile naturii il pot interesa pe copil ci si animalele care traiesc la munte pot fi un motiv bun de joaca. Pe multe le puteti vedea in timp ce va plimbati pe carari, pe altele, doar puteti banui ca se afla acolo. Partea distractiva este sa le imitati impreuna in timpul drumetiei. Copii se vor distra si vor uita de oboseala.

3. O colectie personalizata. Cu siguranta, picii vor aduna de pe poteci tot ce li se pare interesant. De ce sa nu ii invatati sa faca o colectie de pietre de rau, roci de munte, flori si plante? Vor fi amintiri frumoase despre excursia pe care ati facut-o si pe care micutul le poate arata colegilor lui de graditnita. Pietrele sau conurile adunate le puneti in cutii colorate, in timp ce florile le presati si le lipiti intr-un ierbar sau jurnal de vacanta. Daca vor fi preocupati sa isi mareasca numarul obiectelor din colectie, vor uita cat de lung e drumul.

4. Trusa de drumetie. Indiferent cat de mare sau de mic este piciul tau, cand pleci in drumetie trebuie sa ai cu tine o trusa bine pusa la punct. Intotdeauna trebuie sa ai la indemana crema de protectie solara si palariute pentru ca si la munte soarele arde cu putere. In rucsacul tau trebuie sa mai ai servetele umede si uscate, o trusa de prim ajutor cu dezinfectant, plasturi si pastile de burtica sau pentru alergii. Nu uita nici de un binoclu sau de lupa, cu care sa descoperiti de aproape minunile naturii.

E foarte important sa faci bine planul inainte sa pleci in drumetie. Nu alege trasee montane dificile sau periculoase, pentru ca nu le vei putea parcurge cu un copil. Cel mai bine e sa alegi drumurile prin padure sau peste dealurile din apropiere. Tine cont si de vreme si impacheteaza hainute adecvate, o pelerina de ploaie si un pulover gros. Chiar daca e vara, vremea e schimbatoare la munte si nu vrei sa raciti!

related posts

Modifică setările cookies