De exemplu, cum ar fi sa te plimbi cu copilul prin magazine (de obicei, asta e o greseala pe care parintii ajung sa o regrete imediat), iar copilul vede si cere o jucarie. Nu o primeste, asa ca se razbuna: “Vreau o alta mama mai buna!” si nu se opreste aici, mai si repeta cu obraznicie. Solutia, dupa cum ai banuit, nu este sa ii raspunzi “Si eu vreau un alt copil!”.
Vezi mai jos cateva din cele mai enervante replici ale copiilor si afla cum e indicat sa le raspunzi!
1. “Taci din gura!” sau “Esti prost/proasta!”
Sa auzi asa ceva de la propriul copil poate fi foarte enervant. Ca sa eviti sa auzi aceste cuvinte pe repeat, trebuie sa nu le folositi voi adultii. Daca micutul aude frecvent in casa aceste replici, e normal sa va imite.
2. “E al meu!”
Asta se intampla mai ales intre frati. Cel mai mare pune mana pe jucariile celui mic si i le confisca: “sunt ale mele, ale mele, ale mele!”. Daca il intrebi de ce i le-a luat, n-o sa primesti niciun raspuns clar. O face doar de dragul de a se afla in treaba.
In aceasta situatie, e destul de greu sa-ti pastrezi calmul. Multi parinti sunt tentati sa raspunda cu aceeasi moneda: “Da? Ei bine, fotoliul e al meu si nu ai voie sa stai pe el! Ha!”. Psihologii recomanda sa ii raspunzi politicos: “Din pacate, nu toate jucariile sunt ale tale” sau “Toti copiii vor mai multe jucarii” pe un ton neutru. Ideea e sa nu fii si tu obraznica la randul tau, fiindca intri intr-un cerc vicios.
3. “Dar nu e corect!”
Copiii se indigneaza astfel de fiecare data cand sunt obligati sa faca ceva ce nu le place: de exemplu, sa inchida televizorul si sa mearga la masa sau la culcare.
Multi parinti le dau de ales: ori faci cum iti spun eu, ori ramai fara Tv o saptamana. Expertii spun, insa, ca e mai bine sa le explici copiilor cu rabdare ca nici adultii nu fac intotdeauna ceea ce vor, ca sunt nevoiti sa mearga la serviciu, sau sa spele farfuriile in loc sa se uite la filme si ca fiecare activitate trebuie facuta la timpul ei.
4. “Nu esti sefa mea!”
Vine o perioada cand copiii se revolta impotriva autoritatii. Nu mai vor sa li se “ordone” sa se imbrace cu anumite haine, cand sa se aseze si cand sa se ridice. Daca copilul tau iti spune “Dar tu nu esti sefa mea, ca sa fac numai cum vrei tu” abtine-te sa-l iei in deradere si sa-i raspunzi “Ei, nu zau!”.
Mai degraba, incearca sa empatizezi cu copilul si sa-ti dai seama de nevoile sale adevarate. Copilul nu te sfideaza, ci incearca sa obtina un pic mai mult control asupra vietii lui. Asa ca e momentul sa nu ii mai “ordoni”, ci sa-l intrebi si sa-i oferi optiuni: “Vrei sa mergem in parcul cutare sau in celalalt?”, “Vrei sa te imbraci cu bluza galbena sau cu cea verde?” – copilul tau se va simti important si respectat.
5. “Vreau acum!”
Sa spunem ca abia scoti prajitura din cuptor si vrei s-o oferi ca desert dupa pranz, iar nazdravanul de langa tine deja incepe sa faca presiuni: “Vreau o prajitura acum, acum, acum, mi-e pofta!” si tot insista si insista.
Cedezi sau nu? Specialistii in comportamentul copilului spun ca in acest caz nu e nevoie decat sa ii arati ca esti la fel de incapatanata : de fiecare data cand iti cere, ii spui politicos sa trebuie sa astepte sa se raceasca si ca prajiturile se mananca dupa masa.