Nu stii cum sa-l faci pe cel mic sa stea cuminte in avion? Vezi 15 sfaturi utile


A venit vara si multe familii se pregatesc sa plece in concediu. Ofertele de vacanta sunt dintre cele mai diverse si propun destinatii insorite si placute, insa intreaga distractie poate fi umbrita de problemele de pe drum.


Zborul impreuna cu cel mic poate fi o experienta extrem de stresanta. Aruncatul cu diferite obiecte, lovitul cu picioarele in scaunul din fata sau plansetele sunt printre cele mai intalnite probleme, insa ele pot fi prevenite cu succes daca tii cont de cateva reguli.

Iata cateva sfaturi simple pe care sa le urmezi cand pleci impreuna cu juniorul in concediu cu avionul.

1. Gandeste-te la motivele pentru care copilul ar putea avea o atitudine nepotrivita in avion. De cele mai multe ori, el reactioneaza necontrolat deoarece este confuz si speriat pentru ca nu cunoaste noul mediu. In plus, restrictiile care i se impun sunt nenumarate si nu vin cu solutii alternative de ocupare a timpului.

2. Implica-l pe cel mic in planificarea calatoriei. Povesteste-i cate ceva despre destinatie, cum veti ajunge acolo, ce urmeaza sa se intample. Toate aceste detalii il vor face sa se simta important.

3. Daca e posibil, faceti impreuna o vizita la aeroport inainte de calatoria propriu-zisa cu avionul; explica-i ce fac oamenii, de ce stau ei la coada, ce-i cu aparatul care scoate sunete in momentul in care trec oamenii prin el. Mai mult, daca ai un copil curios, cauta carticele speciale despre aeroporturi si modul in care functioneaza lucrurile in astfel de locuri. In acest fel vei reusi sa-l familiarizezi cu ceea ce urmeaza sa se intample.

4. Gandeste-te ca cel mic urmeaza sa stea jos mult timp si ii va fi aproape imposibil sa faca acest lucru, asa ca nu-i interzice copilului sa se miste, sa alerge sau sa se plimbe in intervalul in care trebuie sa indeplinesti formalitatile din aeroport.

5. Plimbati-va impreuna prin aeroport, admirati afisele, vitrinele, avioanele care sunt pe pista sau care decoleaza. Toate aceste activitati vor fi folositoare si mai tarziu, in momentul in care veti urca in avion, pentru ca vei putea sa-l tii de vorba si sa-i adresezi intrebari despre ce a vazut. Mai mult, ar putea fi chiar el foarte curios si dornic sa stie mai multe lucruri despre ce a vazut in timpul petrecut in aeroport.

6. Afla ce simte cel mic in momentele de pre-imbarcare. Intreba-l cum crede ca va fi decolarea, cum isi imagineaza ca arata avionul in interior sau ce fel de sunete crede ca face avionul in timp ce zboara. Astfel vei putea afla daca si de ce se teme si vei putea controla mai bine atitudinea lui.

7. Imparte sarcinile cu partenerul tau de viata. In timp ce unul dintre voi se plimba cu cel mic prin aeroport, celalalt se poate ocupa de restul detaliilor: aranjatul bagajelor si pregatirea pentru imbarcarea nazdravanului. Cand totul este gata, va puteti urca impreuna in aeronava.

8. La imbarcare, lasa-l pe cel mic sa-i salute pe ceilalti pasageri, facandu-le cu mana. Cu siguranta o sa-i placa acest lucru si, in cazul in care mai tarziu va deveni neastamparat, oamenii se vor gandi ca este vorba despre copilul dragut care le-a facut cu mana si nu-si vor pune intrebarea: “Al cui o mai fi si copilul asta obraznic?”

9. Impacheteaza-i cateva jucarii preferate, carti, mini-tablite de scris si abtipilduri pentru drum. Ai grija insa ce fel de jucarii iei in avion. Nu este indicat ca acestea sa contina multe piese pentru ca in majoritatea timpului vei sta sa strangi obiecte de pe podeaua avionului si nu te vei putea ocupa cum trebuie de micut. Pentru a transforma totul intr-o poveste interesanta, joaca-te de-a Mos Craciun. Impacheteaza jucariile in hartie colorata si spune-i copilului tau, din timp, ca va primi cateva cadouri de-a lungul calatoriei. Ai grija sa-i impachetezi atat obiecte pe care le stie si le iubeste deja, cat si obiecte noi.

10. Promite-i ca va primi o recompensa daca va fi cuminte: o diploma, un abtipild, un mic suvenir de la eroul lui preferat, pe scurt ceva care sa-l motiveze sa nu fie obraznic.

11. Pentru a-l distra pe nazdravan, pune-i filmele preferate pe laptop.

12. Asigura-te ca ai suficiente gustari la tine. Celui mic i se va face foame si astfel va avea ce rontai de-a lungul calatoriei.

13. In cazul calatoriilor foarte lungi, cauta spatii de joaca in locurile de escala. Acolo micutul poate alerga cat vrea, va obosi si va fi mult mai linistit in avion.

14. Nu pune lucrurile intr-o geanta foarte mare. Foloseste un bagaj de umar pe care il poti lua cu tine in avion si la care poti avea acces in permanenta.

15. La decolari si aterizari da-i apa celui mic pentru a atenua impactul presiunii asupra urechiuselor. De-a lungul calatoriei, pentru a evita acelasi tip de neplacere, nu ezita sa-i propui tot felul de joculete in care sa va strambati impreuna pentru a-l face sa-si miste maxilarele.

Ca ultima solutie, daca nimic altceva nu functioneaza, consulta-te cu pediatrul si da-i micutului tau pastile care sa-l linisteasca.

In cazul in care copilul tau este prea mic pentru a aplica regulile de mai sus, solutia la care poti apela este scaunul special pe care il folosesti in masina si rezervarea unei calatorii apropiate de orele lui de somn. Pentru a-l proteja de neplacerea presiunii, da-i suzeta si stai cu biberonul mereu la indemana.

Nu in ultimul rand, oricat de rea ar parea situatia, nu-ti face griji: copilul va simti energia pozitiva pe care i-o transmiti si o va prelua, iar in acest mod va veti bucura impreuna de o super calatorie cu “pasarea de fier”.

related posts

Modifică setările cookies