Tehnologizarea fabricării pâinii a adus numeroase beneficii, dar există și efecte negative, în special asupra calității nutritive a produsului și impactului său asupra sănătății. Utilizarea aditivilor și amelioratorilor pentru accelerarea procesului de dospire și pentru îmbunătățirea texturii sau gustului pot afecta valoarea nutritivă a pâinii. De exemplu, pâinea produsă industrial este adesea mai săracă în fibre și nutrienți esențiali față de pâinea preparată tradițional. 

În plus, unele procese automatizate reduc timpul de fermentare naturală, ceea ce poate duce la o digestibilitate mai scăzută și la creșterea incidenței intoleranțelor alimentare, cum ar fi cea la gluten. 

Ei bine, în acest tablou dezolant al prezentului, există totuși oameni care își amintesc cu drag de felul în care bunicile sau chiar mamele lor frământau cu multă iubire și răbdare aluatul pentru pâine, de mirosul de proaspăt copt și, poate mai mult decât atât, de gustul pâinii scoase din cuptor, din care mușcai imediat, chiar dacă încă era foarte fierbinte.  

Un astfel de om este Chef Maria Chirilov, brutar, cofetar și patiser, care a deschis recent în capitală o cafenea family friendly, ce pune accent pe calitate și pe atingerea artizanală. Specialitatea sa este pâinea cu maia și făină integrală, care a devenit o adevărată tendință a momentului pentru oamenii care vor să mănânce sănătos. 

„Sunt mămica a doi copii și cea mai mare grijă a mea este ca ei să crească armonios, cu mâncare sănătoasă și cu ingrediente care să-i ajute în creșterea lor. Am căutat mult timp această brutărie, cofetărie și patiserie care să-mi ofere produse sănătoase și gustoase, făcute cu responsabilitate, însă nu am găsit. Din acest vis al meu a apărut Chirilove House, locul în care coacem artizanal, totul este plămădit manual iar ingredientele sunt premium. Pun iubire de mamă în tot ceea ce fac, ca și cum fiecare client care intră pe ușă ar putea fi copilul meu. Cred că dacă lucrăm cu această energie pozitivă, suntem mai responsabili nu doar față de noi înșine, ci și față de mediu și oameni.”

În ultimii 4 ani, Maria Chirilov a trecut prin formări de top în domeniu și a stabilit legături cu furnizori de ingrediente de calitate în Franța, Belgia și Italia. Printre școlile de profil absolvite se numără Horeca Culinary School (formare în bucătărie) & Institut Culinaire Disciples Escoffier (formare în patiserie și cofetărie). 

”Îmi doresc ca toți cei care gustă creațiile mele să simtă bucuria copilului lor interior și să aleagă să mănânce mai puțin, dar mai fin. Cred în mici asimetrii și imperfecțiuni, ca trăsături definitorii ale patiseriei dar și ale umanității. Cred că merităm să ne răsfățăm nu cu cantități mari, ci cu porții mai mici și mai bune. Mai sănătoase. Mai aproape de esența și de rădăcinile noastre. Până la urma, despre asta este vorba în era în care trăim: nu să renunțăm la ce ne aduce bucurie ci să învățăm să alegem din mulțimea de pe piață doar produsele care ne fac bine și apoi să le consumăm în cantități echilibrate”, adaugă Chef Maria Chirilov.