5 efecte secundare in anestezia epidurala


Aproape o treime dintre femeile care nasc pe cale naturala aleg anestezia epidurala. Desi este una dintre cele mai cunoscute metode pentru diminuarea durerilor din timpul travaliului, pe langa beneficii, are si efecte secundare pe care o viitoare mamica ar trebui sa le cunoasca.


Daca te-ai decis deja ca vei folosi aceasta metoda la nastere, e bine sa afli si ce surprize neplacute poate sa aduca anestezia epidurala.

1. Scaderea tensiunii arteriale

Unul dintre principalele efecte secundare este scaderea tensiunii arteriale. Pericolul in acest caz este scaderea fluxului sangvin catre inima, creier sau alte organe vitale. Asta inseamna ca si fluxul de oxigen pe care il primeste fatul ar putea sa scada.

Hipotensiunea poate sa apara oricand din momentul in care ti-a fost administrata anestezia, de aceea vei fi supravegheata permanent. Daca tensiunea scade prea mult, cel mai probabil iti vor fi administrate medicamente pentru a o aduce la valori normale.

2. Limitarea mobilitatii

Dupa ce faci anestezia epidurala, muschii pelvini si ai picioarelor iti vor fi amortiti, asa ca iti va fi aproape imposibil sa te ridici in picioare si sa mergi in timpul travaliului. Vei ramane intinsa in pat si te vei putea intoarce cu o oarecare greutate si de pe o parte pe alta.

3. Nasterea poate sa dureze mai mult

Desi durerile pe care le resimti in timpul travaliului sunt mai mici, daca faci anestezie epidurala, momentul nasterii propriu zise (cel in care trebuie sa impingi si expulzia fatului) ar putea sa vina mai tarziu. Asta mai ales daca ti se face anestezie inainte ca ritmul contractiiilor sa fie constant.

De asemenea, pentru ca nu te poti misca prea mult, iar muschii uterului si pelvisului iti sunt amortiti, expulzia este intarziata. Pentru ca tu esti in pozitia culcata, bebelusul se va roti si va cobori mai greu spre pelvis.

4. Creste riscul utilizarii instrumentelor la nastere

Gandeste-te cat de greu iti este sa mesteci atunci cand ai facut o anestezie pentru masea. Acelasi lucru se intampla cu musculatura pelvina dupa o anestezie epidurala.

Esti amortita de la mijloc in jos si iti va fi greu sa impingi ca sa ajuti bebelusul sa vina pe lume. Asa ca s-ar putea sa fie nevoie de o interventie cu forcepsul sau vacuumul.

Alte efecte secundare:
• greata si varsaturi
• frisoane
• ameteala
• rupturi perineale

5. Bebelusul poate suferi

Folosirea anesteziei epidurale la nastere poate provoca efecte secundare si asupra copilului. Bebelusul poate avea dificultati in respiratie sau cu alaptarea. De asemenea, poate primi un scor Apgar mai mic de 7, ceea ce inseamna ca micutul va avea nevoie de ajutor medical dupa nastere.

Inainte sa decizi ce metoda vei folosi la nastere pentru diminuarea durerilor, discuta cu medicul tau si afla totul despre beneficiile si efectele fiecarei metode in parte. Intereseaza-te si despre alte metode naturale pentru reducerea durerilor in timpul travaliului si despre pozitii care iti pot usura nasterea.

related posts

Modifică setările cookies