Este foarte aproape momentul in care micutul tau va veni pe lume si ai hotarit deja ca vei naste natural. Te gandesti, insa, cu temere la travaliu si la durerile pe care le vei simti in timpul lui. Afla ce parti bune are anestezia epidurala, pe care o poti alege pentru a avea o nastere usoara.
Pe langa exercitiile de respiratie, pozitiile sau miscarile pe care le poti face pentru a diminua durerile din timpul travaliului, anestezia epidurala este intotdeauna o optiune la indemana pentru ca nasterea sa nu fie o experienta chinuitoare.
Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre nasterea cu anestezie generala
Tot mai multe femei apeleaza la ea si spun ca nasterea a fost mult mai usoara pentru ca durerile sunt atenuate. Pe langa acest mare beneficiu, anestezia epidurala poate primi si alte bile albe.
1. Travaliul activ este mai usor
Unul din marile avantaje ale anesteziei epidurale este ca travaliul activ (etapa a doua a travaliului) este mai usor. Contractiile, dilatarea colului, asteptarea ca fatul sa coboare spre cervix, nevoia de a impinge pentru expluzie sunt mai usor de suportat, daca faci epidurala.
2. Mai multa energie pentru un travaliu lung
Pentru unele femei nasterea are loc foarte repede, pentru altele, travaliul se prelungeste si dureaza ore bune. Este mai ales cazul mamicilor care sunt la primul copil, cazul in care travaliul a fost indus sau daca bebelusul nu se afla in pozitia potrivita pentru o expulzie usoara.
Contractiile, durerile si stresul pe care le simti in acele momente pot sa te stoarca de energie si sa nu te ajute sa continui sa impingi si sa ajuti copilul sa vina pe lume. Cand celelalte metode de reducere a durerilor nu mai fac fata, anestezia epidurala este solutia care te ajuta sa te relaxezi si sa iti aduni fortele. Iti va fi mai usor sa iti canalizezi energia spre copil, in loc sa te ajuti pe tine sa rezisti si sa reduci durerea.
Citeste si: 5 efecte secundare in anestezia epidurala
3. O pauza de odihna
Cu o anestezie epidurala, poti sa iei o pauza de la obositoarele contractii. Cel putin asa povestesc unele mamici. Sunt femei pentru care travaliul se declanseaza la miezul noptii, asa ca vor intra pe ultima suta de metri a nasterii fara odihna necesara, pe care ti-o da un somn bun. Anestezia epidurala iti va permite sa “atipesti” din cand in cand si sa iti recapeti fortele. Totusi, corpul tau ramane in alerta, travaliul continua, dar tu vei putea sa iti mai tragi sufletul din cand in cand.
4. Beneficii in cezariana
Anestezia epidurala primeste bile albe si de la mamicile care au ales-o in timpul operatiei de cezariana, pentru ca le-a permis sa fie constiente si active in timpul nasterii. In plus, spre deosebire de alte tipuri de anestezie care pot fi folosite in timpul interventiei, anestezia epidurala nu iti va da senzatia de somnolenta nici in timpul travaliului, nici imediat dupa nastere.
Citeste si: Tipuri de anestezii in cezariana: generala, epidurala si spinala
Inainte sa decizi daca anestezia epidurala este cea mai buna optiune, discuta cu medicul tau, informeaza-te si afla si care sunt beneficiile, dar si care sunt riscurile acesteia.
Exista pareri pro si contra folosirii anesteziei epidurale in timpul nasterii, dar fiecare mamica are propria experienta, care se poate sa nu fie asemanatoare cu a ta. Te asteptam sa ne impartasesti povestea nasterii tale!