5 motive pentru care plang bebelusii


Multi specialisti sunt de parere ca plansul este o caracateristica specifica celor mici. Cu toate acestea, cand observi ca micutul tau incepe sa scanceasca, simti cum te cuprinde un sentiment de neliniste si ti-ai dori sa-i alini cat mai repede [...]


Multi specialisti sunt de parere ca plansul este o caracateristica specifica celor mici. Cu toate acestea, cand observi ca micutul tau incepe sa scanceasca, simti cum te cuprinde un sentiment de neliniste si ti-ai dori sa-i alini cat mai repede disconfortul sau nemultumirea.

Fie ca este vorba despre un planset inabusit, un scancet sau un tipat in toata regula, fiecare astfel de reactie a copilului semnifica ceva. A descifra mesajul pe care cel mic incearca sa ti-l transmita este o sarcina grea, insa nu imposibila.

Ce trebuie sa urmaresti pentru a intelege mai bine nemultumirile copilului tau?

Fii atent la momentul in care incepe sa planga si la ce s-a intamplat inainte de acest moment. Daca nu a mancat in ultimele doua ore, este foarte probabil ca bebelusul sa fie infometat si sa doreasca sa-ti atraga atentia asupra nevoii sale. Daca este treaz de mai bine de 90 de minute, sansele ca oboseala sa-si spuna cuvantul sunt crescute. De cele mai multe ori, motivele plansului bebelusului sunt usor de descifrat daca esti atent la cel mic.

Citeste si: 7 motive false de ingrijorare pe care le au mamicile dupa nastere

Fii atent la tiparul, ritmul si la gesturile pe care le adauga copilul plansului. Micutul tau baga degetelul in gura in timp ce plange? Acesta este semnul ca ii este foame. Duce manuta la ochi si se scarpina usor sau casca? In mod sigur ii este somn. Daca observi ca incearca sa-si miste capul si corpul in momentul in care aude zgomote suparatoare sau lumini puternice, cel mai probabil il deranjeaza mediul si ar prefera sa stea intr-un loc mai linistit.

Gesturile copilului tau sunt raspunsul nemultumirilor sale. Pune-te in locul lui si gandeste-te la lucrurile care ar putea fi suparatoare pentru el si care i–ar cauza plansete si scancete.

Dincolo de atentia indreptata spre contextul si gesturile pe care micutul le adauga plansetelor, specialistii sustin ca o mamica poate descifra cauzele nemultumirilor micutului ei dupa sunetele pe care acesta le scoate in momentul in care plange.

In functie de aceste sunete, plansetele pot fi incadrate in cinci categorii dferite: foame, durere, oboseala, plictiseala si disconfort.

Citeste si: Cum sa linistesti un bebelus care plange

Care sunt caracteristicile fiecarui tip de plans si care este mesajul pe care micutul incearca sa ti-l transmita?

1. Mi-e foame! Daca ti se pare ca plansul micutului tau seamana cu grupul de sunete “Nee!” sau “Naa!”, inseamna ca a venit ora pentru hrana. Tine minte ca cea mai importanta parte a scancetului este litera “N”, asa ca asculta-l cu atentie si fii atenta la intensitate, deoarece plansetul care indica nevoia de hrana este ascutit si usor “disperat”.

2. Sunt obosit! Sunetul pe care micutul il scoate in momentul in care ii este somn seamana foarte tare cu cel al cascatului. Gurita lui va lua o forma ovala, iar tipatul va fi jos si va creste incetul cu incetul in intensitate. Copilul poate adauga la scancet gesturi ca frecatul ochisorilor sau intinsul manutelor si picioarelor.

3. Sunt nemultumit! Sunetele pe care cel mic le scoate atunci cand este nemultumit sunt cele pe care mamele tind sa-l recunoasca cel mai usor. “Eee!” sau “Aaa!” sunt cele mai intalnite in acest caz. Imediat ce micutul incepe sa planga in acest fel, indreapta-ti atentia catre ceea ce-l inconjoara si intreaba-te ce i-ar putea cauza disconfort. Ii este prea cald, prea frig, are nevoie de un scutec nou? Uneori, chiar si o simpla schimbare a locului in care se afla ar putea sa-i aline nemultumirea, asa ca nu ezita sa faci asta.

Citeste si: Cum sa iti convingi copilul sa renunte la mesele de noapte

4. Ma doare! In momentul in care pe cel mic il doare ceva, plansetul lui va fi foarte ascutit, intens, brusc si neobisnuit. El isi va aduce genunchii spre piept si isi va arcui spatele.

5. M-am plictisit! Scancetele care semnalizeaza plictiseala nu sunt atat de accentuate in comparatie cu plansetele obisnuite. Daca cel mic este plictisit, de cele mai multe ori poate “da din ras in plans” si se poate ineca. In acest caz, linisteste-ti copilul facand putina gimnastica sau spalandu-i manutele cu apa calduta.

In final, tine minte ca poate sa dureze ceva timp pana vei ajunge sa intelegi mesajele pe care micutul tau incearca sa ti le transmita atunci cand plange. Mai mult decat atat, fiecare copil este diferit si dincolo de orice sfat, tu esti cea care cunoaste cel mai bine metodele prin care il poti linisti imediat.

Petrece cat mai mult timp alaturi de micutul tau si nu scapa din ochi fiecare gest pe care acesta il face. Cu siguranta ii vei intelege plansul mai repede decat crezi!

related posts

Modifică setările cookies