Menstruatiile lungi si abundente nu sunt o obisnuinta. Totusi, sunt multe femei care trec prin asta luna de una. Pe langa cele 7 zile de menstruatie abundenta, se confrunta si cu alte simptome: oboseala, dureri abdominale, anemie si dureri de cap.
Termenul medical pentru aceste simptome este menoragie si poti sa te gandesti ca treci prin asa ceva daca esti nevoita sa schimbi absorbantul intim o data la doua ore.
Citeste si: Afla daca poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei
Primul sfat este sa mergi la medic pentru a gasi cauza si a primi un tratament potrivit care sa iti amelioreze starea. Poti alege intre un tratament medical si unul natural, care sa te ajute sa depasesti zilele grele din fiecare luna.
1. Pilule contraceptive. Contraceptivele orale au mai multe beneficii decat prevenirea unei sarcini. Unul din marile plusuri este faptul ca reduc sangerarile la menstruatie. Progesteronul continut de contraceptive modifica invelisul uterului si ingroasa mucoasa uterina, ceea ce va face ca sangerarile sa fie mai mici cu aproape 40%. Exista contraceptive orale care pot sa stopeze menstruatia timp de cateva luni.
2. Interventii chirurgicale. Nu sunt cea mai cautata solutie, mai ales daca nu vrei sa iti fie afectata fertilitatea. Medicul poate sa intervina prin ablatia endometrului (distrugerea mucoasei uterine) sau histerectomie (indepartarea uterului).
Citeste si: 3 sfaturi simple care te ajuta sa scapi de menstruatie in vacanta
3. Remenii naturale si terapii alternative. Multe femei vor observa ca sunt suficiente uneori mici schimbari in dieta, unele suplimente cu vitamine si cateva tehnici de realaxare pentru a elimina simptomele menoragiei.
4. Vitamine de la A la Z:
• Vitamina A este un antioxidant important. Un studiu a aratat ca 92% dintre femeile care au avut prescrise suplimente de vitamina A au scapt de aceasta problema.
• Vitaminele B sunt necesare pentru a ajuta ficatul sa sintetizeze estrogenul in excess si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.
• Vitamina C ajuta la intarirea capilarelor si reducerea sangerarilor. Studiile clinice au aratat rezultate pozitive in cazul a 87% dintre femei.
• Fierul este foarte bun pentru ca in cazul menoragiei te poti confrunta si cu anemia.
• Zinc este foarte important pentru functionarea corecta a sistemului reproductiv si mentinerea echilibrului hormonal.
5. Dieta echilibrata. Mananca zilnic alimente sanatoase care sa iti aduca pe cale naturala aportul de minerale si vitamine de care ai nevoie. Calciul si antioxidantii nu trebuie sa lipseasca din farfurie. Asa ca nu evita fasolea, spanacul, fructele de padure, rosiile sau ardeiul gras. Pestele e sanatos pentru ca are acizi grasi Omega 3, care ajuta la reducerea inflamatiei si a durerilor. Evita cafeaua, tutunul si alcoolul si hidrateaza-te!
Citeste si: 3 alimente care amelioreaza simptomele sindromului premenstrual
6. Miscare sau relaxare? Nu trebuie sa exagerezi cu miscarea dar nici sa stai la televizor toata ziua. Exercitiile usoare ajuta la reducerea durerilor, dar duse la extrem iti pot face si mai mult rau. Cele mai indicate sunt inotul, plimbarile usoare, Pilates sau Yoga. Poti sa adaugi la asta si acupunctura sau acupresura.
Stim ca in acele zile nu iti vine sa te ridici din pat, dar daca tot ai ajuns pana la calculator si citesti articolul, fugi si pana la bucatarie sa iti iei vitaminele. Apoi, poti sa mai faci doi pasi pana la usa si sa iesi din casa pentru putina miscare!