Cat de repede ramai insarcinata dupa ce ai renuntat la contraceptive


Fie ca sunt prescrise pentru a preveni o sarcina, fie ca sunt recomandate pentru tratarea unor afectiuni, contraceptivele orale combinate au atras si pareri bune, dar si rele.


Inainte sa faci un astfel de tratament e bine sa ceri parerea unui medic si sa intelegi ca pilulele contraceptive sunt un medicament ce poate avea si efecte benefice, dar si adverse, de care e bine sa tii cont.

Prevenirea sarcinii e principalul motiv pentru care femeile aleg pilulele contraceptive, dar acestea vin la pachet si cu alte parti bune in decursul unei luni: menstruatiile sunt regulate, cu sangerari scazute si fara dureri mari. In plus, anticonceptionalele lupta si impotriva riscului aparitiei chisturilor ovariene.

Cum functioneaza?

Contraceptivele combinate contin doi hormoni sintetizati chimic, asemanatori cu cei secretati de organismul femeii: estrogen si progesteron. Acestia previn aparitia unei sarcini prin faptul ca impiedica ovarele sa elibereze un ovul, ingroasa mucusul cervical, astfel incat fertilizarea sa nu aiba loc, iar ovulul sa nu se poata prinde de peretele uterului.

Pe piata exista mai multe tipuri de pilule contraceptive combinate, in care variabila este doza in care este administrat fiecare hormon. Unele sunt administrate timp de 21 de zile, iar in urmatoarele 7 se face pauza.

Altele au, pe langa cele 21 de pilule active, si 7 pilule placebo, care nu contin hormoni. In Statele Unite au fost aprobate in urma cu cativa ani pilulele contraceptive care pot fi luate timp de 365 de zile. Ce inseamna asta? Scapi de menstruatie timp de un an.

De asemenea, exista si pilule combinate care pot fi luate timp de 12 saptamani la rand si astfel poti avea doar 4 menstruatii pe an.

Avatajele contraceptivelor orale combinate

Prima bila alba de pe care o primesc contraceptivele este usurinta cu care se administreaza si eficienta lor in prevenirea unei sarcini. Doar 3 din 1000 de femei au ramas insarcinate in decursul unui an, iar din aceste cazuri unele se datorau “uitarii” pilulei.

Pe langa prevenirea unei sarcini, pilulele sunt recomandate de catre medic si pentru ameliorarea altor probleme cu care o femeie se poate confrunta.

Menstruatii neregulate. Prin administrarea constanta a unor doze de estrogen si progesteron, menstruatiile vor aparea in fiecare luna in aceeasi perioada. Cu ajutorul pilulelor poti chiar sa iti programezi menstruatia sau sa o amani o saptamana, o luna sau mai mult.

Rezolva problemele din premenopauza. De obicei, in anii premergatori menopauzei, nivelul hormonilor feminini este variabil si de aici multe dintre problemele cu care se confrunta femeile in aceasta perioada: bufeuri, insomnii si chiar depresie. Administrarea pilulelor poate controla aceste probleme.

Tratarea sindromului de ovar polichistic. Contraceptivele lupta impotriva dezechilibrului hormonal care provoaca aceasta boala si regleza nivelul de androgeni (hormoni masculini). Pot inlatura simptomele sindromului de ovar polichistic (acnee, pilozitate, lipsa menstruatiei).

Tratarea endometriozei, prin controlarea hormonilor ce cauzeaza formarea tesutului endometrial la fiecare ciclu.

Ajutor in tratatrea sindromului premenstrual. Balonarile, toanele, durerile pot sa dispara din viata ta, odata cu administarea pilulelor, iar perioada de dinainte de menstruatie nu mai trebuie sa fie una grea.

Prevenirea unor boli grave. Administrarea pilulelor contraceptive scade riscul aparitiei cancerului ovarian, cancerului de endometru si te ajuta sa previi osteoporoza.

Dezavantajele contraceptivelor combinate

1. Nu oricine poate urma un tratament cu pilule combinate. In general, nu sunt recomandate femeilor care sufera de hipertensiune, boli ale ficatului, diabet, celor care au probleme in circulatia venoasa, au suferit anterior atacuri de cord sau au avut in famile cazuri de cancer la san. In plus, pilulele combinate nu sunt recomandate ca metoda de contraceptie in primele 6 luni dupa nastere, daca alaptezi.

Femeile care au trecut de 35 de ani trebuie sa tina cont si de stilul de viata. Daca fumezi si ai colesterolul marit, ar fi bine sa nu iei contraceptive.

2.Tot la categoria bile negre intra si efectele secundare ale contraceptivelor:

Obisnuite: sangerarile reduse, disparitia menstruatiei (dupa folosirea contraceptivelor timp indelungat), spotting (sangerari usoare intre menstruatii), greata si varsaturi (in prima luna de utilizare), tensiune in sani, scaderea libidoului.

Extrem de rare, dar severe: tromboza, infarct miocardic, atac vascular cerebral.

Administrarea contraceptivelor este o terapie ce se face sub supravegherea unui medic, la recomandarea lui si in urma unor analize. In plus, tine cont de faptul ca dupa oprirea tratamentului nu vei ramane imediat insarcinata. E nevoie de cateva luni pentru ca fertilitatea sa revina la normal. Si abia din acest moment te poti astepta sa concepi un copil.

related posts

Modifică setările cookies