Multe femei aleg inelul vaginal ca metoda de contraceptie. Poate te afli printre ele sau vrei sa il folosesti, dar nu stii cat de repede revine fertilitatea dupa ce vei renunta la el.
Inelul contraceptiv este un inel flexibil din plastic, ce contine hormoni produsi sintetic, care sunt absorbiti in interiorul vaginului. Efectul sau este asemanator celui al contraceptivelor orale combinate: impiedica eliberarea ovulului, ingroasa mucusul cervical si impiedica fixarea ovului fecundat.
Este considerat o metoda sigura de contraceptie. Doar 2 din 100 de femei au ramas insarcinate dupa ce au folosit corect inelul. Totusi, este o metoda costisitoare pentru ca pretul lui este cu mult mai mare in comparatie cu cel al pilulelor contraceptive aflate pe piata de la noi.
Cum si cand folosesti inelul contraceptiv?
Ca orice metoda de contraceptie pe baza de hormoni, si inelul contraceptiv trebuie folosit doar in urma recomandarii unui medic si dupa ce ti-ai facut un set de analize. Doctorul tau ar trebui sa afle daca esti fumatoare, daca ai avut probleme ginecologice in trecut si istoricul familiei in ceea ce priveste cancerul, probleme cardio-vasculare, boli de ficat sau rinichi.
Daca primesti unda verde de la medic, inelul este introdus in vagin in prima zi a ciclului menstrual, unde va ramane timp de 3 saptamanai. Dupa 21 de zile este scos, iar in urmatoarea saptamana va aparea menstruatia. Reintroducerea unui inel nou se face dupa a patra saptamana.
Efectul celor doi hormoni continuti de inel se vor simti imediat, insa multi specialisti spun ca e bine sa folosesti o metoda de contraceptie suplimentara in primele 7 zile de la introducerea lui.
Nu te speria daca inelul poate sa cada de la locul lui. Nu se pierde puterea lui de contraceptie. Important este sa il reintroduci in vagin in cel mult 3 ore, dupa ce l-ai spalat usor cu apa.
Ce sa faci daca vrei sa ramai insarcinata?
Dupa intreruperea folosirii inelului contraceptiv, ovulatia revine, in mod obisnuit, intr-un timp foarte scurt. Totusi, ca si in cazul contraceptivelor orale, la unele femei acest lucru se intampla abia dupa cateva luni.
Teoretic poti ramane insarcinata in urmatoarea saptamana dupa ce ai scos inelul, practic acest lucru nu se intampla in toate cazurile. Este recomandat sa astepti sa treaca un ciclu menstrual pana cand sa incerci sa ramai insarcinata.
E bine sa discuti cu medicul tau inainte sa decizi ca vrei sa opresti metoda de contraceptie. In functie de starea ta de sanatate si de problemele tale medicale, doctorul poate face o evaluare a capacitatii de conceptie pe care o ai.
Care sunt avantajele si dezavantajele inelului contraceptiv?
Inelul vaginal nu este o metoda locala de contraceptie, asa cum ai putea crede, ci una hormonala. De aceea e bine sa il folosesti numai la recomandarea medicului si sub supravegherea lui.
Avantaje
• este un mijloc de contraceptie sigur si usor de folosit (nu trebuie sa tii minte sa il iei in fiecare zi la aceeasi ora)
• menstruatii mai usoare si mai putin dureroase
• te protejeaza impotriva chisturilor ovariene, a cancerului de endometru, a simptomelor sindromului premenstrual
Dezavantaje
• inelul poate sa cada
• atat tu, cat si partenerul tau il puteti simti in timpul actului sexual
• trebuie sa tii minte cand sa il inlocuiesti
• efecte secundare: sangerari neregulate(prelungite sau prea scurte), dureri de cap, retentie de lichide, stari de greata, inflamatie a vaginului
Un alt dezavantaj este faptul ca nu poate fi folosit in perioada alaptarii. In plus, nu te protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.