Afla cate ore trebuie sa petreaca un copil la televizor sau calculator


Telecomanda si mouse-ul au pus stapanire pe copilul tau, care a uitat ce inseamna sa bata mingea pe maidan sau sa sara coarda in fata blocului. E bine sa schimbi macazul si sa reduci drastic orele pe care cel mic [...]


Telecomanda si mouse-ul au pus stapanire pe copilul tau, care a uitat ce inseamna sa bata mingea pe maidan sau sa sara coarda in fata blocului. E bine sa schimbi macazul si sa reduci drastic orele pe care cel mic le petrece lipit de ecran sau monitor.

Copiii iubesc televizorul si calculatorul de la cele mai fragede varste si, pe masura ce cresc, petrec tot mai mult timp conectati la o lume imaginara sau virtuala. Din pacate, orele pe care le dedica filmelor, desenelor animate sau jocurilor pe calculator nu le aduc distractie sau buna dispozitie, ci au efecte mult mai grave asupra dezvoltarii lor.

O zi intreaga la televizor
Un studiu facut in 2003 de Fundatia Kaiser Family din Statele Unite aducea la lumina cifre alarmante in ceea ce priveste orele petrecute de cei mici la televizor. Doua treimi din copiii pana in 3 ani stateau doua ore pe zi la televizor. Aproape toti copiii pana in 6 ani aveau 2 ore de desene animate sau filme in program, in timp ce in cazul celor de peste 8 ani, timpul petrecut in fata ecranului TV ajungea la 4 ore la care se mai adaugau alte 2 de jocuri pe computer. Ce-i drept, datele se refera la Statele Unite, dar trendul e valabil in lumea intreaga.

Cand e prea mult?
Fara indoiala televizorul poate fi si un bun mediu de educare. Atat timp cat cel mic nu isi petrece toata ziua pe canalele cu desene animate, ci cateva ore la emisiuni educative. Limita intre ceea ce e normal si educativ si ceea ce poate fi periculos si nociv este insa foarte fina. De dragul piciului, care are dotari de geniu si stie deja sa invarta pe degete programele pe calculator de la 4-5 ani, esti tentat ca parinte sa lasi de la tine si sa ii mai dai voie “un pic”.

• Micutii pana in varsta de 2 ani are trebui sa nu aiba in program nici un minut in fata televizorului. Primii doi ani din viata unui copil sunt cei mai importanti in dezvoltarea sa fizica si sociala, in deprinderea comportamentului si a limbajului. Programele de la televizor sau jocurile de pe calculator, oricat de colorate si amuzante ar fi, nu fac decat sa stea in calea dezvoltarii piciului, privandu-l de interactiunea cu alti copii, cu familia, cu jocurile noi.

• Nici dupa ce implineste 2 ani, nu este indicat sa il lasi prea mult sub vraja persoanjelor de la televizor. O ora, maxim doua ore de desene animate (fara batai si personaje dubioase) sunt suficiente.

• Pe masura ce creste, orele petrecute la televizor sau la computer trebuie controlate, pentru ca ii rapesc unui copil din timpul pe care ar trebui sa il petreaca la joaca in aer liber (unde face miscare), din timpul petrecut alaturi de alti copii de varsta lui sau timpul dedicat temelor.
Pericolele ascunse ale televizorului si calculatorului…

Rezultate slabe la invatatura
E de la sine inteles ca timpul petrecut la televizor sau la calculator le fura copiilor din orele pe care ar trebui sa le foloseasca pentru lectii sau pentru lectura. In plus, televizorul sau calculatorul ii deprind cu metoda “raspunsului pe tava”. Cum sa mai ai rabdare sa inveti, cand totul iti poate fi explicat intr-o pagina pe Google sau intr-o ora de documentar? Un studiu publicat in 2010 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane arata ca prea mult timp petrecut la televizor la varsta de 2 ani poate duce la probleme legate de concentrare si de studiu la scoala, atunci cand ajunge la varsta de 10 ani.

Obezitate
Cu cat stau mai mult la televizor si la calculator, cu atat copiii devin mai sedentari si mai lipsiti de chef de joaca si socilaizare. Bicicleta, rolele, mingea sau coarda sunt lasate in debara si sunt inlocuite de sotronul cu mouse-ul pe ecran sau de cursele de masini in reteta. In plus, mai exista si tentatia “ciugulitului” in fata ecranului. Astfel, in dieta celor mici ajung popcornul, bomboanele sau cipsurile, usor de infulecat cu ochii atintiti la actiune.

Comportament violent
Copii care urmaresc programe TV violente sau joaca pe calculator astfel de jocuri au tendinta, in timp, sa dezvolte un comportament agresiv. Exista si reversul acestui tip de atitudine in cazul copiilor care ajung sa creada ca lumea din jurul lor este periculoasa si ca sunt panditi de primejdii la orice pas.

Ce poti face ca sa schimb obiceiurile proaste?
• Pune piciorul in prag pana nu e prea traziu si stabileste o limita a numarului de ore petrecut la televizor sau calculator. Faceti un regulament care nu trebuie incalcat, iar pentru orice abatere stabiliti si pedepse sau penalizari.

• Daca nu poti sa arunci televizorul sau sa il ascunzi din calea celor mici, ia-i de mana si iesiti la plimbare. Stati cat mai multe ore departe de tentatiile electronice din casa.

• Implica-i in ativitati in casa, in bucatarie, in curte, in cercuri de pictura, muzica, dans, ore de tenis sau alt sport care le place.

• Provoaca-i copilului inventivitatea si creativitatea cu jocuri noi, puzzel-uri sau carti pentru varsta lui.

Noile reguli vor fi primite cu lacrimi si rugaminti din partea celor mici. Nu uita, insa, ca primul exemplu pentru ei esti chiar tu. Asa ca e bine sa reduci si din orele tale la televizor sau din timpul petrecut la computer de acasa, pentru a le arata copiilor ca se poate.

related posts

Modifică setările cookies