Atat in perioada premergatoare, cat si in timpul sarcinii, femeile trebuie sa acorde o atentie deosebita produselor pe care le „asaza” in farfurie. Este recomandat consumul zilnic a cel putin 400 g de legume si fructe, imparţite, de exemplu, in 5 portii. O portie poate fi reprezentata de un fruct sau o leguma de marime medie (de exemplu: un mar, un morcov) sau cateva mai mici (de exemplu: capsuni, cirese etc.) sau un bol de salata, dar si un suc (200 ml) sau un mousse (100 g) .
De ce este bine sa bem sucuri?
Conform estimarilor WHO, nici mai mult nici mai putin decat 41,8% din femeile insarcinate din toata lumea sufera de anemie. Aceasta reprezinta efectul unei alimentatii incomplete, dar si al lipsei de fier si acid folic. Lipsa acestor compusi duce, intre altele, la o greutate mica a copilului la nastere si la malformatii congenitale . Fierul heminic este usor asimilat si il gasim in produsele de origine animala precum ficatul, in timp ce fierul non-heminic este greu de asimilat si se gaseste, intre altele, in legumele verzi. Acesta se asimileaza mai bine in prezenta vitaminei C, care poate fi obtinuta din sucul de portocale sau de grapefruit. Pe de alta parte, o sursa de acid folic poate fi sucul de sfecla rosie. Viitoarele mame trebuie sa consume sucuri, care le asigura vitaminele de care au nevoie atat ele, cat si copilul, care ajuta la asimilarea altor compusi minerali si, in acelasi timp, astampara setea. Pe langa dieta echilibrata, este importanta si suplimentarea ei.
Mananca regulat
Regimurile alimentare, curele de slabire si mesele neregulate reprezinta cauza lipsei multor substante nutritive din organismul femeilor. in timpul sarcinii, nu putem permite sa se intample asta! De aceea trebuie introdus in alimentatie consumul regulat de legume, fructe, sucuri si mousse-uri. Un pahar de suc baut la micul-dejun reprezinta un mod excelent de a incepe ziua, iar un mousse de legume si fructe poate fi o gustare rapida si hranitoare inainte de pranz.
Imunitatea
in timpul sarcinii, este important sa ne asiguram imunitatea organismului. Ne va ajuta in acest sens o alimentatie echilibrata si diversificata, activitatea fizica – adaptata la posibilitatile viitoarei mamici, limitarea stresului si somnul odihnitor. Sucurile 100% si mousse-urile sunt o sursa foarte buna de vitamine, inclusiv vitamina C, care sporeste imunitatea organismului.
Programarea alimentara
Programarea alimentara inseamna ca ceea ce consuma femeia in timpul sarcinii va influenta viitoarele alegeri alimentare ale copilului. De aceea este atat de important ca mesele viitoarei mame sa fie bogate in legume si fructe proaspete si suplimentate cu sucuri si mousse-uri fara adaos de zahar.
Viitoarele mame trebuie sa fie si mai atente cu ceea ce mananca, fiindca alegerile lor alimentare vor influenta nu doar felul in care se simt ele, ci si dezvoltarea armonioasa a bebelusului.