Te enerveaza ca toata lumea pune mana pe copilul tau? Vezi cum poti rezolva problema


Unii bebelusi sunt de-a dreptul irezistibili, cu manutele lor mici, ochisorii jucausi si zambetul lor mai dulce decat un borcan de miere. Nu e greu de inteles de ce, uneori, strainii nu se pot abtine sa nu se apropie de [...]


Unii bebelusi sunt de-a dreptul irezistibili, cu manutele lor mici, ochisorii jucausi si zambetul lor mai dulce decat un borcan de miere. Nu e greu de inteles de ce, uneori, strainii nu se pot abtine sa nu se apropie de bebe si sa nu-i adreseze cateva cuvinte admirative.


Problema este ca unii straini, insa, fac ceva mai mult de-atat: mangaie copilul si ar vrea chiar si sa-l tina in brate!

Cum as putea sa ii opresc pe straini sa tot puna mana pe copilul meu? Ma exaspereaza cand vad ca se opresc oameni pe strada sa imi atinga bebelusul, sau vanzatoarele de la magazine “Vaaaai, cat de draguuuut e!” si in secunda urmatoare se reped sa puna mana pe el. Chiar nu stiu cum sa reactionez in situatii din astea. Nu vreau sa puna nimeni mana pe copilul meu. De unde stiu eu daca sunt curati pe maini sau daca nu au vreo boala pe care sa i-o transmita?

Odata, eram la o terasa si o femeie care mai inainte tusise de mama focului l-a observat pe bebe si bineinteles ca a venit la noi sa-l mangaie. Fierbeam de nervi in sinea mea si ma gandeam cat de lipsita de bun simt e femeia respectiva si ca saracul copil o sa se imbolnaveasca. Nu am indraznit sa-i spun sa pastreze distanta, fiindca nu am stiut cum. Aveti idei, cum as putea sa  evit situatiile de genul acesta?” ne intreaba o mamica disperata, care ar vrea sa-si protejeze bebelusul de avalansa de tandrete gratuita venita din partea strainilor.

Mamele nu sunt mai deloc incantate de astfel de gesturi si ar prefera ca strainii sa le admire odorul de la distanta. Motivele lor sunt simple: vor sa evite ca bebe sa se imbolnaveasca (mai ales iarna, sunt foarte multe persoane purtatoare de virusi), nu au de unde sa stie daca persoanele respective sunt curate pe maini sau sunt, pur si simplu, deranjate de ideea ca un strain sa invadeze spatiul intim al copilului.

In plus, in unele zone rurale din Romania (probabil se intampla si-n orase), se poarta inca un obicei putin cam dubios: scuipatul de deochi. Mama cu bebelusul se intalnesc cu o cunostinta si, incantata nevoie mare, cunostinta (de obicei, o femeie mai in varsta) da sa scuipe catre bebelus, pentru ca acesta sa nu se deoache.

Chiar mie mi s-a intamplat asa ceva: eram cu bebe in brate, ma intalnisem cu o ruda si stiam ce urmeaza. Totusi, nu m-am ferit. Am mormait un “nu trebuia sa faceti asta, nu cred in deochi, nu e frumos sa scuipati” si am plecat val-vartej cu tot cu copil. Nu mi-am permis mai mult, pentru ca as fi fost foarte nepoliticoasa / nerespectuoasa la cat de indignata si suparata eram, si era vorba de o ruda in varsta.

Iata cateva sfaturi despre cum ai putea evita astfel de incidente neplacute:

1. Stabileste limite. Precizeaza de la bun inceput ca nu permiti nimanui sa puna mana pe copil decat daca e spalat, pentru ca bebe are un sistem imunitar fragil, iar aceasta e recomandarea venita de la medicul pediatru.

2. Foloseste-te de limbajul trupului. Da-te un pas inapoi, continua sa ii zambesti persoanei si spune-i ca ai prefera sa nu iti mangaie copilul pentru ca: te temi sa nu se imbolnaveasca, tocmai si-a revenit dintr-o boala oarecare (raceala, oreion etc.) si se recupereaza sau bebe se sperie de straini si incepe sa planga la contactul cu persoane straine.

3. Fii cat mai ferma, fara a avea o atitudine ostila, agresiva. Spune “nu” cu hotarare. Nu oferi explicatii strainilor decat daca tu crezi ca merita. Aminteste-ti ca nu e nepoliticoasa mama care refuza ca un strain sa puna mana pe bebelusul ei, ci e nepoliticos strainul care face acest gest fara consimtamantul mamei.

Totusi, incearca sa nu exagerezi si sa fii mult prea protectoare cu bebelusul tau. Pana la un punct, e ok sa intre in contact si cu alte persoane (mai ales dupa ce trece de primele luni de viata, cand este intr-adevar foarte vulnerabil) pentru ca astfel isi formeaza un sistem imunitar puternic.

related posts

Modifică setările cookies