Alergia la sperma nu inseamna infertilitate


Ai o senzatie de arsura, intepaturi, inrosirea acelor zone care au venit in contact direct cu sperma partenerului? Este posibil sa fie vorba de asa-numita alergie la sperma. In primul rand trebuie sa stii ca aceasta alergie nu te va [...]


Ai o senzatie de arsura, intepaturi, inrosirea acelor zone care au venit in contact direct cu sperma partenerului? Este posibil sa fie vorba de asa-numita alergie la sperma.

In primul rand trebuie sa stii ca aceasta alergie nu te va impiedica sa devii mamica. Problemele care apar vizeaza in primul rand confortul si relatia ta cu partenerul.

De ce apare?
Alergia este cauzata de una sau mai multe proteine continute in sperma, insa mecanismul de actiune nu este in intregime cunoscut. Nu s-a identificat nicio legatura intre aceasta alergie si predispozitia familiala.

In schimb, se pare ca este legata de prezenta unui teren alergic, fiind identificata la aproximativ 50% dintre femeile ce prezinta si alte alergii, precum rinitele alergice. O reactie alergica poate aparea si cu ocazia primului contact sexual, insa este trecatoare, disparand in timp.

Cum se manifesta?
Manifestarile apar de regula in aproximativ 30 de minute de la contact si dureaza cateva ore sau chiar zile.
- reactii locale: zonele care au venit in contact cu sperma se inrosesc si se umfla. Aceste semne sunt insotite de o senzatie neplacuta de arsura
- reactii generale, mai rare: urticarie, edem, dificultati in respiratie

Diagnostic si tratament
Inainte de a te gandi la un tratament al alergiei, trebuie ca examenul medical sa excluda orice alta afectiune ce s-ar putea manifesta asemanator: boli cu transmitere sexuala, candidoza vaginala, infectii virale, diverse probleme anatomice. Odata acestea eliminate, ai la indemana mai multe variante:

prezervativul: este mijlocul cel mai bun de a evita manifestarile alergice. Absenta acestora va confirma diagnosticul de alergie la sperma.
• in situatia in care doresti sa ai un copil, prezervativul nu reprezinta solutia alergiei. Specialistii apeleaza la diverse metode al caror scop este scaderea sensibilitatii la sperma:
- se fac injectii subcutanate cu cantitati mici de lichid seminal timp de cateva saptamani. Acest tratament, asemanator cu cel din alergiile comune, trebuie sustinut in paralel de sexul neprotejat.
- se separa proteinele din sperma si se testeaza la nivel cutanat sensibilitatea pentru fiecare tip in parte. Odata identificata proteina ce cauzeaza alergia, se fac injectii de desensibilizare la intervale de 10-15 minute utilizand concentratii din ce in ce mai mari. Dupa ce desensibilizarea s-a produs, materialul seminal este introdus in vagin. Desi este o metoda laborioasa si costisitoare, specialistii care o practica au anuntat o rata de succes a acesteia de aproximativ 95%.
metode auxiliare:
- partenerul tau trebuie sa bea multa apa inainte si in timpul actului sexual. Deshidratarea determina o crestere a concentratiei spermei si a aciditatii acesteia.
- la recomandarea medicului, foloseste lubrifianti locali
• daca tratamentele nu au dat rezultate, solutiile pentru a ramane insarcinata urmaresc evitarea contactului vaginal cu sperma prin metodele de inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro.

Utilizarea tratamentului specific in cazul alergiilor (medicamentele antihistaminice, corticosteriozi) nu si-a dovedit eficienta in acest caz.

Nu intra in panica. Apeleaza la un medic alergolog. In cazurile rare in care organismul tau nu raspunde la diversele tehnici de tratament, gandeste-te ca pentru o relatie sexuala lipsita de neplaceri este suficient prezervativul. Daca pana in clipa in care vei dori sa ai un bebe aceasta problema nu s-a rezolvat, ai la indemana tehnicile de reproducere umana asistata. winking

related posts

Modifică setările cookies