Astmul, cea mai raspandita afectiune cronica in randul copiilor


Astmul reprezinta o afectiune respiratorie ce apare frecvent in primul an de viata. Reactia inflamatorie si contractia muschiilor bronhiilor determina ingustarea cailor aeriene. Cauza nu a fost total elucidata, ultimele descoperiri incriminand cauze genetice.


In schimb, s-au identificat factori favorizanti si declansatori ai crizelor de astm. Polenul, temperatura scazuta, praful, parul de animale sunt doar cateva dintre elementele care pot declansa sau intretine o criza de astm. Copilul tau poate fi sensibil la mai multi factori alergenici care pot varia in timp.

Daca la micutul tau au aparut mai multe episoade de suferinta respiratorie, diagnosticate ca fiind manifestari astmatice, ai la indemana pe langa tratamentul medicamentos si alte modalitati de prevenire a crizelor:

calitatea aerului:

- fereste-l de aerul umed: in casa este indicat sa mentii o umiditate scazuta a aerului. Daca acest lucru nu este posibil, ia in calcul instalarea unui dezumidificator.

- aerul conditionat: este indicat sa ai in casa un aparat de aer conditionat deoarece acesta impiedica intrarea alergenilor (polenul, mucegai). Insa ai grija ca acestea sa fie verificate des si filtrele sa fie schimbate atunci cand este cazul.

- fereste-l de polen: polenul reprezinta un alergen deosebit de periculos. Utilizeaza aparatul de aer conditionat pentru a elimina aceste particule sau tine cat mai putin posibil geamurile deschise primavara, in perioada cand infloresc pomii.

- elimina praful: foloseste fete de perna, cuverturi dintr-un material care nu retine praful. Foloseste gresia sau parchetul in locul mochetei sau al covoarelor ce acumuleaza foarte mult praf.

un animal sau o pasare de apartament nu este cea mai fericita alegere daca ai un copilas cu astm. Totusi, daca exista, fereste-l pe micut de firele de par, saliva sau fulgi. In cazul unui animal cu par lung periatul des, tunsul si permanenta ingrijire la medicul veterinar scad riscul declansarii unui acces de astm.

fa cel putin o data pe saptamana curatenie in casa pentru a elimina praful si alergenii acumulati. Tine copilasul in alta incapere in acest timp.

fereste-l de frig: daca manifestarile astmatice ale micutului tau sunt agravate de temperaturi scazute, tine-i nasul si gura acoperite in anotimpul rece

trateaza din timp refluxul gastroesofagian: acesta intretine si agraveaza astmul

Astmul poate fi controlat si nu impiedica dezvoltarea armonioasa a copilasului tau. Un rol deosebit il are atitudinea familiei:

- daca i s-a prescris un tratament zilnic, obisnuieste-l de mic cu ideea de a privi medicatia ca pe o rutina. Cand va creste mai maricel, ajuta-l sa inteleaga ca rolul acestor medicamente este acela de a-l proteja si nicidecum nu reprezinta un obstacol in calea unei vieti absolut normale. Ai in vedere faptul ca de cele mai multe ori simptomatologia dispare cu cat se apropie de varsta adulta.

- nu il feri de activitatea fizica. Pe langa faptul ca determina scaderea manifestarilor astmatice, aceasta previne si efectul agravant al surplusului de greutate. In plus, copilasul tau are nevoie de miscare, exact ca oricare altul.

Tratamentul adecvat si reducerea factorilor ce intretin starea de boala conduc in timp la mentinerea sub control a astmului. Astfel, medicul care monitorizeaza starea de sanatate a copilului tau poate hotari reducerea numarului medicamentelor si chiar a dozajului acestora.

related posts

Modifică setările cookies