Animalele “simt” ca esti insarcinata? Afla ce spun mamicile


Cand ramai insarcinata si ai un animalut in casa, se pot intampla doua lucruri: fie il dai temporar in ingrijire altcuiva, de teama ca tu sau puiutul din burtica sa nu contractati vreo boala de la el, fie relatia dintre [...]


Cand ramai insarcinata si ai un animalut in casa, se pot intampla doua lucruri: fie il dai temporar in ingrijire altcuiva, de teama ca tu sau puiutul din burtica sa nu contractati vreo boala de la el, fie relatia dintre voi se consolideaza mai tare ca oricand.

Asta pentru ca, pe parcursul sarcinii, nu doar tu te schimbi, ci si catelusul sau pisicuta ta. Si daca de cele mai multe ori schimbarile sunt pozitive, exista si exceptii de la regula.

Desi nu exista studii oficiale care s-o ateste, se pare ca animalele isi schimba comportamentul in preajma unei gravide. Motivul este simplu. Desi nu sunt inzestrate cu inteligenta sclipitoare a omului, animalele au alte simturi exacerbate – cum ar fi vazul, auzul sau mirosul. Atunci cand o femeie ramane insarcinata, organismul ei se confrunta cu importante modificari hormonale.

Acestea provoaca o serie de efecte, unul dintre ele fiind felul in care gravida miroase. Modificarea mirosului actioneaza pe doua niveluri: in primul rand, lucrurile din jurul tau incep sa aiba alte mireseme decat cele cu care erai obisnuita, in al doilea rand tu mirosi altfel pentru cei din jur, fie ca e vorba de oameni sau animalutele de companie. Astfel, desi, practic, nu sunt constiente de sarcina ta, ele vor reactiona diferit atunci cand se afla in preajma ta – simplul fapt ca mirosi altfel va fi un semnal ca se intampla ceva cu tine.

Se pare ca mirosul le transmite mai mult decat atat. Pentru ca ele incep brusc sa devina protective la adresa ta. Te vor insoti peste tot prin casa, fie ca faci un drum pana la bucatarie sau vrei sa mergi la toaleta. Evident, nu trebuie sa-l iei cu tine peste tot pe unde mergi. Chiar daca nu faci asta, vei avea surpriza sa constati ca te va astepta rabdator in fata usii, pana cand te vei hotari sa-ti faci aparitia.

In filmul “Hachi, a dog’s tale” (Hachi, povestea unui caine), Richard Gere interpreteaza rolul unui profesor care a intalnit (din intamplare sau, cine stie, providential) un catelus pe strada. I-a pus numele Hachiko – in limba japoneza inseamna “caine credincios”. In ficare zi, Hachiko isi insotea stapanul in statia de tren si il astepta cand acesta se intorcea de la serviciu, plecand de acasa fix la aceeasi ora. In ziua in care stapanul sau urma sa faca un atac de cord si sa moara, cainele a incercat din rasputeri sa-l opreasca pe acesta sa paraseasca locuinta. Nu a reusit si inevitabilul s-a produs. Chiar si asa, cainele credincios a continuat sa-si astepte stapanul pana la sfarsitul zilelor.

Prin urmare, nu e de mirare ca animalele simt cand esti insarcinata. Potrivit unor studii izolate, ele pot simti mai mult de-atat: cutremure sau alte catastrofe naturale.

Spre deosebire de catei, pisicile merg si mai departe cu afectiunea atunci cand stapana lor asteapta un copil. Posesoarele de feline au observat ca acestea se cuibaresc pe burtica lor si raman acolo nemiscate si ore intregi, pana cand stapana isi schimba pozitia.

Atat cainii cat si pisicile incep sa aiba o preferinta clara pentru viitoarea mamica. Daca inainte ei preferau un alt membru al familiei (fie ca era vorba de partenerul tau sau de un alt copilas), acum se vor tine scai de tine si chiar vor dormi la picioarele tale. Mai mult, pot incepe sa devina super-protectivi. Daca li se pare ca cineva se poarta necuviincios cu tine, vor incepe sa latre sau sa miaune asurzitor, pana cand persoana vizata isi va revizui comportamentul.

Din pacate, desi arareori, poate fi valabila si vicevera. Intr-adevar, exista animalute care nu reactioneaza prea bine in preajma gravidelor. Te poti trezi ca mult-iubita ta pisicuta urineaza pe partea ta de pat de cate ori are ocazia, sau ca patrupedul blanos urla prelung, isi arata coltii sau saliveaza abundent cand esri in raza lui vizuala.

Daca observi orice derapaj in comportamentul animalului tau de casa, nu ezita sa-l dai altcuiva in ingrijire pana cand crezi ca pericolul a trecut si sa vorbesti cu un medic veterinar.

related posts

Modifică setările cookies