“Copilul meu a fost diagnosticat cu talus valgus in maternitate, am inteles ca e o deformatie a labei picioruselor, si ni s-a recomandat sa ii facem masaj in fiecare seara. In cat timp piciorusele ii vor reveni la normal?”
Talus valgus este o deviatie a labei piciorului inspre partea exterioara a piciorului si se spune ca este cauzata de pozitia defectuoasa a fatului in uterul mamei in timpul sarcinii. Cercetatorii, insa, nu mai sunt de acord cu ipoteza ca acest defect are drept cauza pozitia din viata intrauterina, chiar daca, pana in prezent, nu au reusit sa avanseze alte explicatii.
Talus valgus se poate vindeca prin masaj
…mai ales daca defectul nu este foarte pronuntat si descoperit timpuriu. Masajul da rezultate foarte bune la bebelusii mici, care inca nu merg – dupa ce invata sa mearga, se recomanda, in general, purtarea unor incaltari speciale (cu talpa mai inalta pe partea interioara).
Daca diagnosticul este pus inca de la nastere, corectia acestei deviatii se face destul de usor – Talus valgus poate disparea chiar si spontan, fara niciun fel de interventie din partea medicului sau a parintilor, dar, de regula, se recomanda masaj la picioruse in primele luni de viata ale bebelusului, in fiecare seara. Talus valgus se poate corecta si cu ajutorul unor programe de kinetoterapie (gimnastica medicala). La recomandarea medicului, bebelusul poate purta pe timpul noptii ghetute ortopedice, pentru ca deviatia sa se corecteze mai repede.
Diagnosticul de Talus valgus la bebelusi nu trebuie sa ii ingrijoreze prea mult pe parinti. Piciorul isi revine incet, dar sigur in pozitia normala, odata cu inaintarea in varsta a copilului, in peste 99.9% din cazuri. Cea mai buna dovada este faptul ca, desi foarte multi bebelusi sunt diagnosticati la nastere cu Talus valgus, extrem de rar copiii ajung la varsta scolara avand acest defect al labei piciorului.
Trebuie sa stiti, insa, ca exista si deviatii ale labei piciorului mai complexe, care, desi foarte rar intalnite, au nevoie de corectie speciala (purtarea unor proteze) si, in unele cazuri, chiar interventie chirurgicala.
Cel mai important este, insa, ca in primele luni sau chiar in primul an de viata al bebelusului, parintii sa ii faca seara de seara masaj la talpi cu ulei pentru bebelusi timp de 5-15 minute dupa indicatiile specialistului si sa tina constant legatura cu medicul ortoped, singurul care poate evalua gradul de corectie al deformatiei si masurile care trebuie luate mai departe.
Important: Exista o anumita predispozitie a bebelusilor nascuti cu Talus Valgus sa aiba si displazie de sold, asa ca medicul va recomanda parintilor sa mearga cu bebe la o ecografie de sold dupa ce micutul implineste doua-trei luni.
Nu uita: cu cat se depisteaza mai devreme eventualele probleme, cu atat mai usor si mai simplu sunt de vindecat!