Cauze si riscuri ale nasterii premature


Micutul pe care il astepti cu atat de multa emotie se poate grabi sa ajunga mai repede pe lume. In mod obisnuit, o nastere produsa inainte de saptamana 37 de sarcina este considerata o nastere inainte de termen. Nu este [...]


Micutul pe care il astepti cu atat de multa emotie se poate grabi sa ajunga mai repede pe lume. In mod obisnuit, o nastere produsa inainte de saptamana 37 de sarcina este considerata o nastere inainte de termen.

Nu este intotdeauna un motiv de bucurie sa iti intalnesti micutul mai devreme decat era stabilit. Un bebelus nascut prematur nu are suficient timp sa se dezvolte, iar dupa nastere exista riscul sa intampine probleme de sanatate.

Mi se poate intampla mie?
Nu trebuie sa pornesti la drum cu astfel de ganduri negre, dar poti lua in calcul anumiti factori care influenteaza nasterea prematura. Daca esti foarte tanara (ai mai putin de 20 de ani) sau ai trecut deja de 35 de ani, exista riscul sa ai o nastere inainte de termen.

Acest lucru se poate intampla si in cazul sarcinilor multiple sau daca la precedenta sarcina ai intampinat aceeasi problema. Pe langa toate acestea trebuie sa te gandesti si la stilul de viata pe care il ai in timpul sarcinii.

Daca ai continuat sa fumezi, sa bei prea multa cafea sau alcool, ai avut o dieta saraca in nutrienti sau esti supusa unui stress continuu, atunci exista riscul sa ai o nastere prematura.

Pe langa factorii care tin de buna ta purtare sunt si alti factori de ordin medical, care pot duce la o nastere prematura. Diabetul, tensiunea, obezitatea, infectiile vaginale sau ale tractului urinar pot afecta nasterea la termen a micutului tau.

Un copil cu probleme?
Nu vrem sa te speriem, dar nasterea prematura are numeroase riscuri pentru nou nascut. Unii dintre bebelusii care vin pe lume inainte de termen vor avea nevoie de ingrijire speciala si pot sa petreaca multe saptamani in spital, monitorizati de aparate.

Cei mai multi dintre copiii prematuri nu au avut suficient timp pentru o dezvoltare completa, au o greutate mai mica si cu cat nasterea are loc mai devreme, cu atat complicatiile pot fi mai mari.

In primele zile de viata, bebelusul este predispus sa aiba probleme respiratorii, hemoragii intracraniene si infectii. In cazul in care copilul este suficient de puternic incat sa treaca peste primul hop al nasterii premature, riscul ca acesta sa dezvolte complicatii de-a lungul vietii ramane crescut.

Copilul se poate confrunta cu:
• Probleme neurologice
• Dificultati in mentinerea echilibrului si a tonusului muscular
• Afectiuni respiratorii
• Pierderea partiala sau totala a vederii si auzului
• Probleme digestive

Alarma falsa sau e cazul sa mergi la doctor? Sunt cateva semne care te pot pune pe jar si te vor face sa te gandesti ca esti al un pas de o nastere inainte de termen.
• Contractiile uterine frecvente si dureroase care apar intre saptamanile 20 si 37 de sarcina.
• Crampe asemanatoare celor menstruale, crampe intestinale si dureri la nivelul pelvisului
• Dureri in zona lombara
• Secretii vaginale mai abundente si/sau sangerari
• Stare generala de oboseala
• Umflarea mainilor/ picioarelor

Al 6-lea simt de viitoare mamica iti va spune cand este cazul sa te alarmezi. De la primele semne este bine sa mergi la medic. El va decide daca este bine pentru tine si pentru copil sa nasti inainte de termen. Monitorizarea pe toata durata sarcinii de catre un medic este foarte importanta, la fel si grija pe care ti-o porti tie si copilului tau. winking

related posts

Modifică setările cookies