Ce să faci cu copilul acasă cât sunt închise școlile. Sfaturi de la Ela Crăciun


Începând de miercuri, școlile și grădnițele din Rmânia vor fi închise pentru cel puțin zece zile. 


Părinții vor fi nevoiți să găsească soluții pentru a rămâne acasă alături de cei mici ori a cere ajutor bonelor ori membrilor familiei. Este o schimbare semnificativă în stilul de viață de zi cu zi, astfel că Ela Crăciun vine în ajutorul tututor părinților cu sfaturi practice despre cum pot aceștia să petreacă timpul împreună, dar și la ce să fie atenți pentru ca cei mici să nu fie în pericol. 

“S-a anunțat că „Școlile se închid miercuri, 11 martie, pentru opt zile, în perioada 11-22 martie, inclusiv. În funcție de cum va evolua situația, autoritățile pot decide prelungirea acestei măsuri”. Bineînțeles, părerile părinților sunt împărțite. Deși unii dintre ei consideră că această măsură este cea mai bună cale, alții au fost luați pe nepregătite și sunt îngrijorați că nu au cu cine să își lase copiii în acest timp și trebuie să găsească diverse soluții.

Așadar, cu cine stau copiii în perioada în care școlile sunt închise? 

Soluția 1: Îi lăsăm singuri acasă

Cum ne dăm seama că un copil e pregătit să rămână singur acasă: 

înțelege și acceptă regulile pe care le impui

este responsabil

știe să facă față situațiilor neașteptate

știe care sunt măsurile de siguranță și le respectă

poate să rămână calm în situații tensionate

are cunoștințe de bază a regulilor de prim-ajutor

 

Ce trebuie să știe un copil care rămâne singur acasă:

cum să contacteze părinții

cum să apeleze la serviciul de urgență 112 și ce informații să ofere 

cum să încuie și descuie ușile

cum să folosească obiectele de bază din casă (întrerupătoare, electrocasnice)

cum se folosește sistemul de securitate al locuinței (în caz că există)

ce trebuie să facă dacă vine la ușă/sună un străin 

 

Înainte de a-l lăsa nesupravegheat mai mult timp, trebuie să verificați cum se comportă când îl lăsați singur un interval mai scurt de timp (1 oră). 

Lasă-i o listă cu numerele de telefon pe care le poate apela în cazul unei situații neprevăzute

E important să poți să iei legătura cu el oricând și să înțeleagă că trebuie să îți răspundă atunci când îl suni

Asigură-te că are în casă strictul necesar (alimente, fructe)

Când trebuie să ia medicamente, lasă-i la vedere doar doza fixă, nu trebuie să aibă acces la toate medicamentele din casă

Ține obiectele (cuțite, chibrituri, brichete)  sau substanțele periculoase (medicamente, alcool, dezinfectanți) într-un loc în care nu are acces

Soluția 2: Bunicii

Cei care au bunicii în apropiere sunt norocoși. Acesta este și cazul nostru. Alex și Alesia vor pleca mâine la Sinaia cu părinții mei, iar Nicholas o să rămână aici. Alesia sigur o să vrea să vină destul de repede înapoi, dar, din fericire, timpul îmi va permite să stau cu ea, mai ales că aveam în plan niște filmări cu ea săptămâna viitoare.

Soluția 3: „Schimb de mame”

Cu siguranță aveți un prieten de familie care are copii sau un părinte din clasa copilului pe care vă puteți baza. Încercați să vă împărțiți timpul cu aceștia și să stea copiii când într-o parte, când îl alta, astfel încât să faceți situația mai simplă pentru ambele familii. 

Odată ce am rezolvat problemele ce țin de supravegherea copiilor, trebuie să ne asigurăm și că au o ocupație, nu să îi uităm în fața televizorului sau a calculatorului pe toată perioada în care nu merg la școală. Ca să evităm acest lucru, trebuie să venim cu alternative de activități.

Ce activități putem să avem cu copiii atunci când nu merg la școală? 

Ieșiri în aer liber cu copiii

Nu suntem în carantină, așa că putem în continuare să ieșim în parc sau la plimbare, evitând zonele aglomerate. Dacă suntem „în vacanță” nu înseamnă că dăm iama în locurile de joacă sau că ne facem plimbarea zilnică prin mall-uri. Stați cât mai mult timp în cercuri restrânse, respectați normele de igienă și păstrați contactul permanent cu medicul vostru în caz că suspectați ceva.

Nu uitați că pe lângă coronavirus, încă avem de furcă și cu „banala” gripă sau răceală, așa că trebuie să aveți în vedere și acest aspect. 

Citim

Această perioadă s-ar putea dovedi una foarte bună pentru dezvoltarea unei noi pasiuni a copiilor noștri. E bine să fie cineva lângă ei când se poticnesc de cuvintele noi. Puteți chiar să vă luați și voi o carte și să aveți împreună ora de lectură. Puterea exemplului contează. 

Jocuri de familie pentru copii

Nimic nu se compară cu o seară de jocuri în familie. Aici depinde, desigur, și de vârsta copiilor. 

Teme și activități școlare

Să nu uităm că nu e chiar vacanță și trebuie să ținem aproape activitățile școlare, ca să nu își iasă din ritm. Dacă nu au primit încă teme, vă încurajez să stați măcar 30 de minute cu ei și să faceți niște exerciții practice, să lucrați din culegerile de școală sau să faceți o recapitulare la materiile importante. Nu putem să punem școala în cui.

Sunt o mulțime de lucruri distractive pe care le puteți face cu copiii, timp să aveți. Fie că reușiți să vă luați liber sau că îi preluați în schimbul 2, după ce au fost la bunici sau la o prietenă, copiii au mereu foarte multă energie cu care noi, părinții, concurăm. E adevărat că opțiunile noastre sunt mai puține în această perioadă și că nu vor putea probabil să participe nici la activitățile extrașcolare pe care le aveau de obicei, dar, cu puțină imaginație, puteți să vă bucurați de fiecare moment din această „vacanță”. Fie că alegeți să colorați, să testați niște experimente magice, să desenați mandale, să vă uitați la filme acasă sau să faceți ceva nou, important este să fiți fericiți și SAFE.

Nu pot decât să sper că lucrurile vor reveni la normal odată ce se mai încălzește (virusul rezistă la o temperatură de 4-8 grade Celsius. Este mai sensibil la o temperatură de 20 – 30 de grade – Alexandru Rafilă, președintele Societății Române de Microbiologie) și că vom primi mai multe vești bune în zilele următoare”, a scris vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro, primind multe reacții pozitive de la sutele de mii de cititori ai site-ului său. 

 
Pe protvplus.ro, puteți urmări gratuit toate emisiunile preferate:

  • Ce să faci cu copilul acasă cât sunt închise școlile. Sfaturi de la Ela Crăciun

related posts

Modifică setările cookies