Cercetătorii au găsit o legătură între nivelul scăzut de inteligență și homofobie


Un studiu nou a găsit o legătură între nivelul mic de inteligență și prejudecățile legate de cuplurile de același sex.


Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au cercetat legătura dintre nivelul de inteligență și atitudinea față de cuplurile de același sex, pornind de la alte studii anterioare care au arătat corelație dintre un IQ mic și atitudinea intolerantă, precum homofobia sau rasismul.

”În ciuda contemporaneității subiectului, foarte puține studii s-au ocupat de legătura între abilitățile cognitive și atitudinea față de LGBT”, a declarat autorul studiului, Francisco Perales. 

 

Studiul, publicat în Intelligence, a beneficiat de participarea a 11.546 de australieni. Cercetătorii au analizat datele anchetei Household, Income and Labour Dynamics in Australia, în care erau puse întrebări pentru a determinat abilitățile cognitive ale participanților, dar și datele unei anchete în care oamenii erau întrebați ce cred despre drepturile egale. 

În mod specific, aceștia au fost rugați să noteze fraza ”Cuplurile homosexuale ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale” cu note de la 1 la 7, unde 1 însemna ”dezaprob în totalitate”, iar 7 - ”aprob în totalitate”.

În esență, a reieșit că, cu cât nivelul intelectual este mai mic, cu atât persoana în cauza este predispusă a avea prejudecăți împotriva cuplurilor de același sex.

Autorii noului studiu au ajuns la concluzia că nivelul scăzut de inteligență pare să fie un precursor important al formării prejudecăților, sugerând faptul că strategii precum accesul la educație al tinerilor și îmbunătățirea abilităților cognitive în cazul maturilor ar putea fi un pas important spre eradicarea prejudecăților față de cuplurile de același sex.

 

related posts

Modifică setările cookies