Complicatii la taierea cordonului ombilical


Taierea precoce a cordonului ombilical poate afecta sanatatea nou-nascutului. Potrivit crcetatorilor, clamparea cordonului ombilical ar trebui efectuata la cateva minute dupa nasterea bebelusului. Motivul pentru care medicii si moasele ar trebui sa amane cu cel putin sapte minute taierea cordonului [...]


Taierea precoce a cordonului ombilical poate afecta sanatatea nou-nascutului. Potrivit crcetatorilor, clamparea cordonului ombilical ar trebui efectuata la cateva minute dupa nasterea bebelusului.

Motivul pentru care medicii si moasele ar trebui sa amane cu cel putin sapte minute taierea cordonului este ca prin taierea imediata (o practica folosita in prezent peste tot in lume) bebelusul pierde jumatate din sangele cu care s-a nascut.

De fapt, mai corect spus ar fi clamparea cordonului ombilical, operatiune prin care fluxul de sange care inca mai circula prin cordon de la mama catre copil este obstructionat. Clamparea presupune orice metoda de stopare a acestui flux, incluzand taierea, presarea sau legarea cordonului prea strans sau prea lejer.

Cand nasterea se produce pe cale vaginala, fara administrarea de medicamente, cordonul ombilical pulseaza in jur de 7 minute post-partum.

In cazul unei cezariene, cordonul va pulsa aproximativ 20 de minute. Cel mai bine ar fi ca medicii sa lase netaiat cordonul ombilical in medie 12 minute sau pana in momentul in care culoarea acestuia devine alb-argintie.

Riscuri la taierea prematura a cordonului ombilical

Atunci cand cordonul ombilical este taiat in timp ce inca mai pulseaza, in jur de 20-60% din totalul volumului de sange al nou-nascutului este prins in interiorul placentei.

Bebelusului ii va lua nu mai putin de 6 luni pentru a recupera volumul de sange pierdut in urma clamparii precoce a cordonului ombilical. Cu alte cuvinte, micutii devin (involuntar) donatori de sange inca din primele clipe dupa nastere.

Scaderea volumului optim de sange duce la anemierea nou-nascutului. In majoritatea cazurilor, anemia nu este diagnosticata in spital si micutul este trimis acasa intr-o stare de slabiciune care poate genera complicatii serioase de-a lungul timpului.

Unele dintre cele mai grave afectiuni asociate cu aparitia anemiei in urma taierii cordonului ombilical imediat dupa nastere sunt autismul, disfunctiile cardiace, probleme cu glanda tiroida, tumori pe creier, leucemie, dereglari hormonale si boli renale si/sau pulmonare.

Potrivit studiului, nou-nascutii de sex masculin sunt mai grav afectati decat cei de sex feminin, pentru ca metabolismul lor ridicat cere un volum mai mare de sange.

Cand ar trebui clampat de urgenta cordonul ombilical?

Singura situatie care necesita grabirea procedurii este atunci cand cordonul ombilical s-a frant in urma aparitiei placentei praevia la nasterea naturala.

Discuta cu medicul tau despre posibilitatea de a amana cu cateva minute taierea cordonului ombilical al puiutului tau. Daca nu stie de procedura, adu-i ca argument cele mai recente descoperiri ale stiintei. Daca este un medic deschis la nou, va aprecia informatia ta si o va pune in practica. Si tu poti fi o deschizatoare de drumuri! winking

related posts

Modifică setările cookies