Noul tau rol de mamica iti va aduce multe bucurii dupa nastere. E perioada in care descoperi legatura minunata cu bebelusul tau. Prima saptamana este o perioada dificila in care te poti trezi si cu unele probleme, atunci cand apare lactatia.
In prima saptamana dupa nastere, organismul tau se adapteaza noilor conditii. Din momentul in care a fost eliminata placenta, corpul nu mai secreta estrogen si progesteron, ci un nou hormon – prolactina, responsabila de aparitia lactatiei.
Indiferent daca iti alaptezi sau nu bebelusul, dupa nastere apare lactatia si laptele incepe sa se acumuleze in sani. Asa ca vor deveni mai mari in volum, calzi si grei. Fiecare femeie va simti efectele mai mult sau mai putin vizibile.
Te confrunti cu angorjarea sanilor sau, mai cunoscut, febra/furia laptelui. Ce inseamna asta? Sanii tai se vor umple cu lapte fie pentru ca nu alaptezi, fie pentru ca bebelusul tau nu consuma atat de mult cat sa-i goleasca.
Daca alaptarea incepe tarziu, nu se face la intervale regulate sau copilul suge prea putin, atunci simptomele se agraveaza. Sanii devin tari si durerosi, mari si grei, cu piele lucioasa.
Cum scapi de probleme?
In cazul in care alaptezi, furia laptelui va disparea in primele 2-3 zile, iar apoi iti va fi mai usor sa te adaptezi “poftelor” micutului tau.
• Ca sa iti fie mai usor, poti sa folosesti comprese calde inainte sa iti pui bebelusul la san si unele reci dupa alaptare. Unele femei povestesc ca le-a ajutat si aplicarea unei frunze de varza tinuta la frigider.
• Mulge-te! Stim ca suna putin ciudat, dar numai asa poti elibera tensiunea din san. Foloseste o pompa speciala, dar ai grija sa nu scoti tot laptele, pentru ca vei secreta si mai mult.
• Maseaza-ti usor sanii in timpul alaptarii pentru a ajuta laptele sa curga. Daca dupa alaptare mai sunt inca zone dure (canale pline cu lapte), este indicat sa iti golesti sanul.
• Hraneste-ti bebelusul des, chiar daca este uneori dureros, pentru ca in acest fel vei evita umplerea excesiva a sanilor cu lapte.
Indiferent daca alaptezi sau nu, simptomele vor disparea tot in cateva zile. Totusi, in cazul in care nu vezi nicio ameliorare, poti sa aplici gheata sau comprese reci si sa folosesti sutiene speciale.
Nu ignora aceste probleme care apar in primele zile dupa nastere pentru ca pot genera complicatii: de la blocarea canalului prin care curge laptele, pana la infectia sanilor, numita mastita.
Cand trebuie sa soliciti urgentul ajutorul medicului?
• ai febra mare si frisoane (asa cum se intampla cand esti racita)
• ai sensibilitate la nivelul sanilor
• sanii sunt calzi si se umfla
• simti durere si sezatie de arsura in timpul alaptarii
• apare o zona innrosita la unul din sani
• apare puroi si/sau acesta se scurge la nivelul mamemonului
Mastita este o infectie si trebuie tratata de urgenta. De vina pentru aparitia ei sunt bacteriile de la nivelul pielii, care patrund usor daca sanul este iritat si mamelonul crapat, mai ales in timpul alaptarii. Te poti confrunta cu mastita in primele saptamani dupa nastere, dar si in urmatoarele luni de alaptare. Mai mult, daca ai avut un episod de mastita la primul copil, acesta se poate repeta si la urmatoarele nasteri.
Tratamentul este adaptat de la un caz la altul. S-ar putea sa nu fie nevoie decat de cateva comprese, odihna si continuarea alaptarii. Sunt si cazuri in care se prescriu antibiotice sau este recomandata oprirea alaptarii (daca ai scurgeri de puroi). Partea buna este ca mastita nu apare la ambii sani, asa ca poti alapta in continuare.
Nu toate mamicile trec prin aceste complicatii, dar e bine sa fii informata si sa stii la ce sa te astepti dupa nastere. Cere sfatul medicului pentru a afla cum se face corect alaptarea si cum poti sa eviti aceste complicatii. Astfel, perioada atat de frumoasa in care tu si micutul tau va cunoasteti si va atasati unul de celalalt va fi lipsita de griji!