Cum iti convingi bebelusul sa renunte la mesele de noapte


E normal sa astepti cu nerabdare noaptea in care si tu si bebelusul veti dormi fara intrerupere pana dimineata.


Primele 2-3 luni ale bebelusului sunt si cele mai dificile pentru mama, fiindca aceasta trebuie sa alapteze sau sa ii ofere biberonul cu lapte praf micutului aproximativ din 3 in 3 ore, daca nu si mai des, uneori.

Cu alte cuvinte, in primele luni dupa nastere, mama nu va avea niciodata ocazia sa doarma cele opt ore de somn necesare pentru a fi in forma maxima. Pe masura ce timpul trece, oboseala si stresul se acumuleaza, astfel incat la 3 sau 4 luni dupa ce bebelusul a aparut in viata familiei, adultii incep sa se gandeasca tot mai des si sa spere din tot sufletul ca bebe nu se va mai trezi noaptea.

Bebelusii incep sa doarma neintrerupt noaptea dupa ce “implinesc” greutatea de 5 kg – ceea ce se intampla in jurul varstei de 4 luni.  E posibil sa se dezvete singur de masa de noapte, fara nicio interventie din partea ta. Dar, la fel de posibil e si sa continue sa se trezeasca noaptea pentru mancare, chiar si la un an si jumatate.  In mod normal, pe la 6 luni, sugarii ar fi trebuit sa-si formeze deja un program de somn, in asa fel incat sa doarma incontinuu in jur de 10 ore pe noapte, fara sa mai aiba nevoie de hrana.

Pana la 4 luni nu recomandam sa incerci sa ii faci un program de masa bebelusului; e bine sa il alaptezi la cerere pana la aceasta varsta, pentru  a fi sigura ca primeste hrana de care are nevoie pentru a se dezvolta asa cum trebuie.

Daca bebelusul tau are deja peste 4 luni si ai vrea sa incerci sa-l inveti sa nu mai manance noaptea, iata ce poti face:

1. Incearca sa ii oferi o masa mai consistenta inainte de culcare. Lasa-l sa suga din ambii sani sau amesteca putine cereale in laptele din biberon.

2. Incepe cu pasi marunti. Daca se trezeste noaptea la fiecare 3 ore, incearca sa il convingi sa manance la 4 ore, apoi la 5, apoi la 6. Lasa-l sa planga cateva minute inainte sa te duci in camera lui. Si atunci cand intri, ar fi de preferat sa aprinzi o veioza, cu lumina mai slaba, pentru ca bebe sa nu se trezeasca pe deplin si sa adoarma mai repede dupa ce pleci.

3. Trecerea trebuie sa o faci lent. Lasa-l in fiecare noapte sa astepte cel putin 15 de minute pana ii dai sa manance. Evident, nu va fi de acord cu programul impus de tine si va plange din toate puterile pentru a te face sa te razgandesti. Depinde de tine, daca ai taria de a rezista impulsului de a te duce imediat la el sa-l linistesti si daca tati te sustine si nu iti spune sa te duci mai repede la copil, fiindca el vrea sa doarma, ca sa fie fresh la serviciu a doua zi. In mod obisnuit, in cateva zile, maxim o saptamana, bebelusul se va adapta la noul program.

4. Dupa 6 luni, sugarul poate manca la masa de seara cereale cu lapte. Cerealele sunt mai satioase si il ajuta pe bebe sa doarma linistit.

5. Nu pierde din vedere ca foamea nu este singurul motiv pentru care bebelusul se poate trezi in mijlocul noptii. Aeriseste-i inca o data camera, verifica-i scutecul, da-i sa bea putin ceai, canta-i un cantecel de leagan si incearca sa nu zabovesti mai mult de 5-10 minute in camera lui pe timpul noptii.

E important ca bebe sa invete de mic ca noaptea e pentru somn, iar ziua pentru joaca. De altfel, principalul beneficiar al unui program riguros si sanatos de somn, joaca si mancare este chiar el!

related posts

Modifică setările cookies