Cum sa faci tot ce e necesar intr-o zi care a fost data doar cu 24 de ore? Vrei sa-ti indeplinesti toate indatoririle cu privire la cel mic, dar mai vrei sa ai timp si pentru altceva.
Venirea unui nou-nascut pe lume iti da peste cap tot programul, de la tabieturile zilnice pana la indatoririle de serviciu. Uita de ceasul desteptator, pentru ca vei fi trezita cu noaptea-n cap de o “alarma” cu ochi si mai ales gura, care iti va cere s-o hranesti, schimbi si asa mai departe.
As folosi expresia “gestionarea timpului”, dar sunt aproape sigura ca o sa te incrunti a indignare. Te-ai saturat sa tot primesti sfaturi de la “guru” care uita un lucru simplu: timpul tau nu-ti mai apartine tie, ci micutului!
Sa valorifici contra-cronometru fiecare secunda a unei zile nu este de multe ori solutia cea mai buna pentru lipsa acuta de timp atunci cand ai un copil mic. Piciul tau e o creatura minuscula care (cel putin la inceput de viata) traieste instinctual, fara sa se intrebe ce se cuvine si ce nu sa faca. Vrea ceva si-l cere imperativ si zgomotos.
Vrei sa te lasi coplesita de egoismul sau neintentionat? Vrei sa devii o victima a propriilor slabiciuni? Pun pariu ca te-ai prins: ti-am adresat niste intrebari retorice!
Exista o modalitate mult mai simpla de-a transa problema: instaleaza rutina in viata bebelusului tau capricios. Procedand asa, iti vei invata strengarul sa ceara ceva doar atunci cand tu poti sa-i oferi ceea ce el isi doreste.
1. Incepe cu rutina mersului la culcare. Cu o jumatate de ora inainte de nani, puneti stop jocurilor si adopta o voce calma, apoi micsoreaza lumina din camera. Curand, piticul va incepe sa asocieze diminuarea luminii cu timpul pentru somn. Pregateste-i din timp pijamalele si tot ce tine de ritualul baitei.
2. Cand e posibil, foloseste in baie doar spoturi luminoase discrete, care sa-i mentina nazdravanului starea de somnolenta. Daca muzica linistitoare il calmeaza, pune-o in surdina in momentul in care se urca in pat. Asigura-te ca asternuturile si paturica sa nu fie reci, pentru ca temepraturile scazute il vor inviora pe loc.
3. Rutina hranirii celui mic ar trebui sa mearga mana in mana cu cea a somnului. Hraneste-l apoi du-l imediat la culcare. In scurt timp va asocia mancarea cu patucul si va incepe sa simta instinctiv nevoia de somn dupa ce va avea stomacelul plin.
Gandeste-te ca asta e valabil si pe timpul noptii. Iti imaginezi cum o sa fie cand vei reusi performanta sa-l faci sa doarma toata noaptea? Pentru rezultate optime, hraneste-l si adoarme-l in jurul acelorasi ore.
4. Ai grija insa ca rutina sa nu se transforme in militarie! Fii flexibila atunci cand situatia o cere, altfel nu vei face decat sa va stresati amandoi.
5. La aceasta varsta frageda creierul lui se dezvolta prin joaca, asa ca e recomandat ca in pauzele dintre hrana si somn sa va jucati impreuna.. Doar asa va invata sa relationeze cu lumea din jur.
Obiectivul introducerii rutinei este de a fixa anumite activitati in aceeasi perioada a zilei. Daca asta nu se poate tot timpul, nu trebuie sa te ingrijorezi. Va veti intoarce la programul binecunoscut imediat ce va fi posibil. Pana la urma, si maine e o zi.