Cand iti poti duce bebelusul la inot?
Dupa ce a implinit varsta de 4 luni. Fiind micut, toate activitatile pe care le va desfasura in apa vor fi axate pe relaxare, joc si consolidarea relatiei cu parintii. Abilitatea de a inota o va deprinde in jurul varstei de 2 – 3 ani cand deja miscarile sunt mult mai coordonate.
Dupa ce a facut vaccinarile obligatorii, corespunzatoare varstei si daca nu este bolnav (pediatrul a dat “unda verde”.
La copiii foarte mici este inca prezent reflexul de imersie. Acesta il protejeaza de patrunderea apei in caile aeriene si dispare pe masura ce inainteaza in varsta. De aceea, un bebelus poate fi obisnuit mult mai repede cu apa comparativ cu un copilas mai mare.
Ce pregatiri sunt necesare?
Gaseste locatia
- informeaza-te daca exista facilitati pentru bebelusi: mese de infasat, acces pentru carucioare, vestiare
- sunt de preferat piscinele special amenajate pentru cei mici
- afla care sunt orele de varf pentru a evita aglomeratia
Pregateste bagajul
- pentru a-l hrani (activitatea in apa trezeste pofta de mancare): lapte, biberon, diverse variante de gustare daca a inceput diversificarea
- imbracaminte: prosoape, halat cu gluga, scutece normale si cele speciale pentru apa, schimburi, servetele umede
- jucariile de baie preferate
Cum se “imprieteneste” din nou cu mediul acvatic?
Daca intentionezi sa-l duci la piscina, testeaza-i de acasa reactia la apa si obisnuieste-l cu ea. Fa din baita un moment placut: jucati-va, stropiti-va.
La piscina, primul contact cu apa trebuie sa fie bland: introdu-l incet in apa, uda-l usor pe spate cu apa. Trebuie sa stai impreuna cu tati cat mai aproape de bebe. La inceput, tineti-l intre voi si mentineti permanent contactul vizual.
Fii vigilenta. Pe masura ce se obisnuieste va puteti departa un pic pentru a-l lasa sa dea din manute si picioruse, dar fii tot timpul cu ochii pe el.
Pana la 1 an aripioarele pentru inot nu sunt indicate. Cauta alt mijloc de sustinere si siguranta, adaptat varstei sale.
Jucati-va: foloseste jucariile de baie, invata-l sa dea din manute sau sa loveasca apa cu picioarele. Sigur i se va parea deosebit de amuzant daca mami sau tati scot bule cand sufla in apa. Daca va imita, inseamna ca l-ati invatat cum sa respinga apa si n-o va trage in gurita.
Cere ajutorul unui instructor. Sfaturile unui profesionist il vor ajuta pe micut sa devina din ce in ce mai abil in apa.
Precautii
- temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 28 si 30 de grade Celsius
- scoate-l din apa imediat ce a inceput sa tremure
- pentru a se obisnui, stati la inceput cate 10 minute si mariti treptat timpul catre 20 de minute
- daca apar semne de alergie, mergi cu bebe la medic pentru a-ti spune daca nu cumva este o reactie la clorul din apa
Instinctul de a inota al bebelusilor a fost demonstrat cu ocazia nasterilor in apa. Aceasta capacitate se pierde pe masura ce plamanii se dezvolta. Lasa-l pe cel mic sa se obisnuiasca in ritmul sau si astfel sa se bucure de o experienta distractiva alaturi de parinti.