Dupa varsta de o luna, bebelusul tau va putea sa isi ridice capul, iar pe la 4 luni va reusi sa il mentina drept atunci cand va sta in fundulet. De regula, in jurul varstei de 6 luni copilasul tau a capatat putere mai mare in muschii gatului, care pot acum mentine capul in mod constant.
Fazele dezvoltarii
1. Nou-nascut
Este deosebit de important sa ii sustii mereu capul, astfel incat el sa nu fie supus unor miscari bruste ce au putea determina accidente.
2. 1 – 2 luni
Cand bebe are aproape o luna, observi ca atunci cand il asezi pe burtica, incepe sa ridice putin cate putin capul si il misca dintr-o parte in alta.
Intre 6 si 8 saptamani, ca o dovada a faptului ca este din ce in ce mai puternic, isi ridica incet capul chiar si atunci cand sta intins pe spate.
Cand il tii in brate, desi in continuare trebuie sa ai grija la miscarile capului, observi cum micutul tau tinde sa si-l mentina singur. Acum il poti pune intr-un scaun de masina potrivit pentru varsta sa sau intr-un port-bebe.
3. 3 – 4 luni
Atunci cand il pui sa stea pe burtica, copilasul tau isi inalta capul chiar pana la 45º. Poti exersa cu el, asa incat il poti ajuta sa isi intareasca muschii cefei:
• cu bebelusul culcat pe spate, ia-l de manute si ridica-l si apoi lasa-l usor inapoi
• cat este treaz, tine-l cat mai mult pe burtica
Obisnuieste-l cu statul in fundulet: la inceput ai nevoie de cateva perne pentru a-l sprijini si trebuie sa il supraveghezi ca nu cumva sa se rastoarne.
4. 5 – 6 luni
In aceasta perioada micutul tau castiga total controlul asupra gatului. El poate flecta capul intr-o parte sau alta ca apoi sa revina cu usurinta la pozitia initiala
Odata castigat controlul asupra capului, il poti pune pe micutul tau si intr-un scaun cu masuta. El poate acum sa inghita cu mai multa usurinta alimentele solide.
De acum inainte bebelusul tau va incepe sa se rostogoleasca, sa invete mersul de-a busilea, sa se agate de diverse obiecte pentru a face marele pas: mersul in picioare.
Daca la varsta de 3 luni esti ingrijorata pentru ca ai impresia ca micutul tau face eforturi deosebite de a-si mentine capul, cere parerea unui medic pediatru. Fiecare copilas are ritmul sau de dezvoltare. Acesta poate fi un pic mai lent in cazul celor nascuti prematur.