Siguranta copilasului tau este intotdeauna pe primul plan. Calatoria cu masina nu trebuie sa devina o corvoada pentru tine si un motiv de stres pentru familie.
Scaunul de masina ofera tuturor confortul necesar fizic si psihic, cu conditia sa fie utilizat si instalat in mod corespunzator. Fie ca il cumperi din magazin, fie il primesti cadou sau cu imprumut, ai grija asupra catorva aspecte:
1. Inainte de a-l folosi, cauta informatii esentiale
- trebuie sa aiba instructiuni de folosire
- ai grija sa nu fie mai vechi de sase ani
- verifica daca modelul respectiv mai exista pe piata
- scaunul nu prezinta rupturi sau parti lipsa
- daca este imprumutat, asigura-te ca nu a suferit vreodata un impact moderat sau grav
2. Alege locul potrivit in masina
- cel mai sigur loc este pe bancheta din spate, departe de airbaguri: masinile care nu au locuri in spate nu sunt indicate pentru a calatori cu bebe
- daca exista airbaguri laterale, cel mai bine este sa plasezi scaunul la mijlocul banchetei. Detaliile despre cum trebuie sa procedezi in aceasta situatie se regasesc si printre instructiunile de folosire.
3. Scaunul de masina nu este patut
- centurile ce tin in siguranta copilasul tau il apasa pe torace si pot determina o privare usoara de oxigen. De aceea este bine sa nu-l tii pe cel mic timp indelungat in scaun.
4. Monteaza scaunul corect
- instalarea scaunului trebuie facuta conform indicatiilor producatorului
- acorda-ti timp suficient inainte de a pleca pentru aceasta operatiune
- fii foarte atenta ca hamurile ce prind copilul sa nu ii preseze acestuia abdomenul sau gatul
- inainte de a pleca, asigura-te ca toate sistemele de fixare sunt inchise corect
5. Atentie la pozitia copilului in scaun
- inclina scaunul spre spate conform instructiunilor de utilizare: o pozitie verticala ar creste riscul miscarii bruste a capului micutului spre inainte
6. Pozitia scaunului difera in functie de directia de mers
- daca bebelusul tau este foarte mic, scaunul trebuie montat cu spatele fata de sensul de mers al masinii: fiecare model recomanda o greutate de la care scaunul poate fi intors si cu fata
7. Imbracamintea groasa scade nivelul de siguranta
- daca este racoare in masina, inveleste bebelusul cu o patura dupa ce l-ai pus bine in scaun: siguranta curelelor scade atunci cand sunt fixate peste multe straturi de haine
8. Nu utiliza un inaltator auto prea devreme
- rolul acestuia este de a ridica copilul la o inaltime suficienta pentru a-i fi montate centurile de siguranta
- acesta este indicat numai daca micutul are o greutate suficienta (in general peste peste 15 kg.) si scaunul de masina a devenit prea mic pentru el (nivelul urechilor a ajuns la limita superioara a scaunului)
9. Centura de siguranta a adultilor NU se foloseste la copiii mici
Cand te afli in situatia de a alege un scaun potrivit pentru bebelusul tau, nu te grabi. Ia in considerare siguranta si confortul, adaptate la varsta celui mic.
Daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ceri si parerea unui medic pediatru. Acesta te poate sfatui in privinta facilitatilor pe care trebuie sa le aiba respectivul scaun pentru a-i oferi micutului o pozitie corecta si un grad corespunzator de siguranta.