Pentru a evita riscul de accidentare, incurajeaza-ti copilul sa faca mai mult decat un singur sport. Specialistii americani au descoperit ca practicarea acelorasi exercitii pe termen lung poate periclita sanatatea oaselor si articulatiilor.
Nu te limita sa-l trimiti pe voinic doar la karate, dans sau tenis. Copiii care fac sport ar trebui sa tina cont de o regula esentiala: trebuie practicat un sport care alterneaza pe durata unei saptamani si mergi la antrenament la un sport dominant. Apoi, sunt recomandate sporturi ca inotul sau ciclismul.
Parintii trebuie sa aiba grija ca cei mici sa faca exercitii complementare. Indiferent de sporturile pe care le prefera copilul, ideal ar fi ca in contrapartida sa aiba si o activitate sportiva care functioneaza ca o terapie.
“Atunci cand practici un singur sport, folosesti aceleasi scheme de miscare si se ajunge la uzura acelorasi structuri articulare sau ligamente, tendoane, muschi sau segmente osoase. Inotul presupune utilizarea unor lanturi cinematice in ansamblul lor, la nivelul trunchiului, la nivelul membrelor si este de fapt o terapie“, spune dr. Georgiana Taclie, medic primar recuperare medicala.
Nu uita de dieta copilului: daca cel mic desfasoara activitati sportive sustinute, atunci si mancarea trebuie sa fie de calitate! Nu mari insa cantitatea de proteine din alimente. Specialistii spun ca necesarul proteic nu creste spectaculos la copiii cu activitati sportive.
“Practic, in timpul activitatii fizice procesele oxidative din organism sunt mai accelerate, motiv pentru care si necesitatea de a detoxifica organismul este mai mare. Trebuie sa crestem cantitatea de carbohidrati si lipide, deoarece acestea reprezinta resursa energetica pe care copilul o va folosi in timpul efortului fizic“, sustine dr Serban Damian, nutritionist.
Copilul ar trebui sa consume multe iaurturi naturale si branzeturi. Adauga-i la fiecare salata o lingura de ulei de masline, iar la gustare ofera-i nuci, migdale si seminte crude. In plus, asigura-te ca in dieta micului sportiv se afla si cerealele, fructele uscate si fructele dulci.