Unii bebelusi sar, pur si simplu, peste etapa mersului in patru labute, in timp ce altii merg de-a busilea cateva luni bune, spre nedumerirea parintilor. De obicei, bebelusii descopera mersul de-a busilea intre 6 si 10 luni.
Dupa 6-7 luni, dupa ce reuseste sa stea in fundulet fara niciun fel de ajutor, bebe isi poate ridica singur si capul, se poate uita in jurul lui, iar bratele si picioarele sunt suficient de puternice incat sa-l sustina daca are de gand sa faca miscare. Incet-incet, bebe va capata suficienta incredere in fortele sale astfel incat sa inceapa sa se deplaseze pe cont propriu.
Iata cateva sfaturi pentru a-l incuraja pe puiul tau sa mearga de-a busilea:
1. Pune-l pe o podea curata, calda (pe timp de iarna – eventual pe un covor) si ofera-i ocazia sa isi miste manutele si picioarele pentru a se tari.
2. Nu il imbraca pe bebe cu prea multe haine, ca sa nu-l incomodezi. Un scutec si un tricou sunt mai mult decat suficiente.
3. Da-i motive sa se deplaseze. Aseaza-te si tu pe podea si incurajeaza-l sa se miste. Pune o jucarie aproape de el, dar nu suficient de aproape incat sa o poata lua cu mana, si daca vezi ca se trage spre ea, pune-o din ce in ce mai departe.
4. Sedintele de mers de-a busilea ar fi bine sa fie scurte la inceput, pentru ca bebelusul sa nu le perceapa ca pe o corvoada.
5. Felicita-l pentru efortul pe care-l depune. Imbratiseaza-ti puiul si pupa-l de fiecare data cand se deplaseaza in patru labute spre jucarii. Chiar daca nu stiu sa se exprime foarte clar, poti fi sigura ca bebe e fericit cand il lauzi.
6. Chiar daca ai vrea ca bebe sa mearga mai repede, abtine-te si nu il pune in premergator. Medicii pediatri din ziua de azi nu mai recomanda astfel de dispozitive, din cauza numeroaselor accidente. In premergator, bebelusii prind viteza foarte mare, iar riscul de accidente creste simtitor – unii spun ca a pune un bebelus intr-un premergator este la fel de intelept si de sigur ca a da un Ferrari pe mana unui adolescent.
Mersul de-a busilea este o faza de tranzitie, al carei scop final este invatarea mersului in doua picioare. Specialistii spun ca parintii nu au niciun motiv de ingrijorare daca bebelusul nu merge in picioare pana la o anumita varsta – de exemplu, un an – atata timp cat micutul se taraste, se rostogoleste sau merge de-a busilea.
Fiecare bebelus se deplaseaza in felul lui si isi gaseste solutia proprie de a ajunge in locul in care doreste, pana la urma. Daca bebelusul tau are un an deja si nu da niciun semn ca ar vrea sa se deplaseze – taras, de-a busilea, prin rostologolire - atunci ar fi bine sa mergi cu el la pediatru pentru a depista din timp eventualele probleme.