Vrei sa adopti un bebelus? Cum stii daca esti pregatita pentru acest pas


Vine un moment in viata cand iti doresti un copil. Fie ca nu il poti avea pe al tau, fie din considerente etice, solutia intrezarita este adoptia. Dar esti pregatita pentru pasul cel mare, cu tot ce implica el? Adoptia [...]


Vine un moment in viata cand iti doresti un copil. Fie ca nu il poti avea pe al tau, fie din considerente etice, solutia intrezarita este adoptia. Dar esti pregatita pentru pasul cel mare, cu tot ce implica el?

Adoptia este, poate, unul dintre cele mai altruiste gesturi din lume. Dar si riscante. Pe langa responsabilitatile uriase care vin la pachet cu cresterea si educarea unui copil, pot aparea disensiuni in sanul familiei, care poate sa nu accepte un copil fara legaturi de sange cu parintii.

Citeste si: 4 motive sa adopti un bebelus

Esti pregatita pentru o adoptie?

Adoptia unui copil seamana cu o calatorie lunga si imprevizibila. La sfarsitul zilei nu stii intotdeauna ce te asteapta. Daca nu te informezi asiduu si nu ai nervii tari, hatisurile procesului de adoptie ar putea sa te copleseasca. Inainte sa iei hotararea finala, ia in considerare urmatoarele aspecte:

1. Asigura-te ca intelegi ce inseamna sa fii parinte adoptiv. Uneori, sa ai grija de copilul altcuiva poate implica responsabilitati mai mari decat in cazul unui copil nascut de tine.

2. Rezolva toate problemele de infertilitate, inclusiv pe cea emotionala. Pregateste-te sa incerci alte emotii si indoieli imediat dupa adoptie.

3. Intereseaza-te in ce conditii poti adopta un copil. Daca apartii unei minoritati sexuale sau esti un parinte singur, adoptia ar putea fi ingreunata de birocratie.

4. Gandeste-te daca timpul si finantele iti permit sa ai grija de un copil.

Citeste si: Vrei sa adopti un copil? Afla de ce si cum isi dau mamele copiii spre adoptie

La inceput, gandul ca vei fi parinte te extaziaza. Opreste-te o clipa si ia-ti ragazul pentru a medita si la urmatoarele chestiuni:

5. Intreaba-te ce varsta trebuie sa aiba copilul ce urmeaza sa fie adoptat pentru a se integra cel mai bine in familie

6. Gandeste-te daca poti avea grija de un copil cu probleme speciale. Stiai ca majoritatea copiilor disponibili adoptiei in tara noastra au nevoi speciale?

7. Citeste cat mai multe carti si studii de specialitate despre meseria de parinte si despre cum sunt crescuti copiii apartinand unei alte rase decat a ta, in cazul in care te gandesti la o adoptie internationala.

Citeste si: Drama unei tari suprapopulate. Cat costa “copiii ilegali” din China, confiscati si dati spre adoptie

Cat costa sa adopt un copil?

Costul unei adoptii variaza in functie de tipul acesteia si de formalitatile ce trebuie indeplinite (de la plata agentiei care se ocupa cu gasirea unui copil potrivit pentru tine, pana la avocati, costuri si legalizarea actelor).

Nu vrem sa te descurajam, ci doar sa te responsabilizam si sa te facem sa intelegi ca decizia de a adopta un copil nu trebuie sa fie pripita. Sa ai grija de un copil nu e acelasi lucru cu a creste un animalut de companie. Cel mai bun sfat poate fi acesta: bazeaza-te pe ratiune si actioneaza cu inima.

related posts

Modifică setările cookies