Sigur ca iti amintesti momentul in care ti-ai luat pentru prima data puiul in brate. Ai facut-o cu miscari usoare, incercand sa-ti depasesti teama.
Aceeasi teama inspira unghiile bebelusului tau. Minuscule, rozalii dar ascutite, gandul de a le taia te infioara. Insa, cu putin ajutor, o idee buna si convingerea ca gestul tau este in folosul lui, vei reusi sa treci si peste aceasta incercare.
Sub unghiile celui mic se pot aduna microbi periculosi, asa ca te sfatuim sa nu pleci urechea catre superstitiile care spun sa nu tai copilului tau unghiile pana la botez.
Nu uita ca imunitatea micutului se dezvolta, insa nu peste noapte. Cu siguranta nu ai dori sa il vezi cu zgarieturi pe fata, mici rani in care acei microbi pot intra si provoca infectii.
Probabil ai auzit si de acele manusi care se pun peste manute pentru a-l ocroti de unghiutele ascutite. Imagineaza-ti insa cat de putin comod trebuie sa fie pentru micut sa aiba tot timpul mainile legate.
Daca toate cele de mai sus sunt deja niste posibilitati pe care le excluzi, nu ramane altceva de facut decat sa il ajuti pe pici sa scape de micile “ace periculoase”.
Nu este igienic ca pielea copilasului sa intre in contact cu saliva adultului, de aceea evita roaderea unghiilor celui mic, varianta folosita inca de unele mamici.
Asadar ramane gestul curajos, dar atat de benefic pentru micutul tau, si anume: taierea unghiilor.
Ce folosim?
Este recomandata o forfecuta speciala, cu varfurile rotunde. Aceasta se fierbe 10 minute pentru a fi sterila in momentul folosirii.
Momente bune:
- Dupa baita bebelusului, unghiutele sunt mai moi si mai usor de taiat.
- In timpul somnului profund, dar fii vigilenta. Oricand cel mic poate face miscari bruste, fie pentru ca viseaza sau il gadili, fie pentru ca se trezeste.
- Cand bebe este treaz poti incerca sa-i distragi atentia catre altceva. Aici poti apela la un ajutor care sa capteze atentia micutului tau pe perioada in care ii sunt rapite micutele arme de la maini si picioruse.
In oricare dintre momentele de mai sus este important sa fii intr-o incapere luminata ca sa poti vedea foarte bine ceea ce faci.
Cum se taie?
- Tine bine degetelul in mana, asa incat sa nu scape printr-o miscare pe care nu ai anticipat-o. Atentie la unghiutele de la picioare. Bebelusul tau se gadila usor, ceea ce va necesita un pic de fermitate.
- Separa cu blandete unghia de varful degetelului, asa incat sa ai siguranta asupra a ceea ce tai.
- Unghiile de la manute se taie rotund, iar cele de la picioare perfect drept, pentru a nu se incarna. Un bun reper de urmarire este linia unghiei. Daca nu sunt taiate corect, unghiile micutului tau se pot infecta.
- Daca este cazul, in final poti folosi o pila.
- Copilasul tau poate da semne de iritabilitate in timpul acestei operatiuni, de aceea cate o pauza scurta este binevenita.
De cate ori?
Unghiile micutului tau cresc cu rapiditate. Pentru o buna toaleta si mentinerea unei stari de igiena corespunzatoare, unghiile de la manute necesita ingrijire la un interval de cateva zile fiind mai rapide in crestere, pe cand cele de la picioruse mai rar, la cateva saptamani.
La inceput poate ti se va parea dificil, poate iti va fi teama, insa toate acestea vor trece si vei deveni o experta. Nu exista formule batute in cuie. Tu singura le vei descoperi pe cele potrivite pentru voi.
Si este posibil ca, mai tarziu, la o plimbare in parc, sa-ti arunci cate un ochi curios catre manutele celorlalti copii. Poate vei ajunge sa povestesti mamicilor care sunt cele mai bune metode folosite la micutul tau.