Sunt nenumarate statistici care pun la colt contraceptia naturala pe motiv ca nu ofera protectie 100% impotriva unei sarcini nedorite.
Pe de alta parte, sunt si multe voci care o lauda si o recomanda cu incredere pentru ca este o metoda de contraceptiva non-hormonala, care te ajuta sa iti tii sub observatie fertilitatea si sa ramai insarcinata foarte repede atunci cand iti doresti.
Multe femei nu au incredere in metoda calendarului sau in cea a temperaturii bazale pentru a se proteja de o sarcina. Studiile arata insa contrariul. Metoda naturala simptotermica (prin care combini metoda calendarului, a mucusului cervical si a temperaturii bazale pentru a afla zilele fertile) te poate proteja impotriva unei sarcini la fel de bine ca si contraceptivele orale, si te poate ajuta sa ramai insarcinata mult mai usor decat dupa stoparea oricaror contraceptive pe baza hormonala.
Un studiu realizat de cercetatorii germani in 2007 a aratat ca, folosita corect, metoda naturala simptotermica a avut ca rezultat doar 4 sarcini neplanificate a 1000 de femei, intr-un an. Sta chiar mai bine la capitolul acesta in comparatie cu folosirea prezervativului, care a avut ca rezultat 6 sarcini la 1000 de femei, intr-un an.
Mai mult, cercetatorii au spus ca spre deosebire de metodele contraceptive care inhiba ovulatia, metodele naturale sunt si un mod bun de ati cunoaste semnalele propriului organism in legatura cu fertilitatea, pentru a programa o sarcina.
Avantaje si dezavantaje
Medicii americani si britanici sustin tot mai des pacientele sa invete sa isi cunoasca organismul si sa adopte planificarea familiala naturala. Totusi, contraceptia naturala nu e cea mai usoara metoda de urmat.
• Iti trebuie rabdare, pentru ca un calendar exact al ovulatiei se obtine abia dupa 3 pana la 6 cicluri menstruale.
• Iti trebuie vointa, pentru ca tu si partenerul va veti plictisi cu siguranta sa moinitorizati schimbarile prin care treci la ovulatie. Rezultatul final va poate ajuta, insa, sa va atingeti mai usor telul: sa deveniti parinti sau dimpotriva, sa va protejati de o sarcina nedorita.
• Iti trebuie disciplina si o buna organizare, pentru ca nu e usor sa te trezesti dimineata si sa iti iei temperatura bazala sau sa tii sub observatie mucusul cervical.
• Cel mai important este sa ai un ciclu menstrual regulat. Orice neregularitate in aparitia menstruatiilor poate da peste cap calendarul.
Chiar daca ti se pare greu, ia in considerare faptul ca metoda naturala are zero efecte negative asupra organismului tau. E adevarat ca nu e la fel de comoda ca si o pilula inghitia seara sau un sterilet pe care poti sa il porti luni la rand fara griji, dar avantajul este ca tu ai controlul asupra organismului tau.
Printre avantaje poti numara si faptul ca vei fi o femeie constienta de schimbarile corpului ei. Asta daca vrei sa fii altfel decat celelalte femei din Europa, bineinteles. Un studiu realizat in 1993 in Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Olanda si Suedia a aratat cat de putine doamne stiu ce inseamna fertilitatea. O treime dintre cele chestionate au spus ca ovulatia apare in timpul menstruatiei.
Un calendar personalizat
Daca te-ai hotarat sa incerci acesta metoda e bine sa fii pregatita pentru multe masuratori zilnice sau lunare. In urma lor vei afla care sunt zilele fertile sau infertile.
Asadar, cand sa ai activitatea sexuala sau nu, in functie de dorinta ta de a ramane insarcinata. Pentu a avea rezultate corecte trebuie sa urmaresti cel putin trei luni urmatoarele coordonate:
• Temperatura bazala (care creste usor atunci cand esti la ovulatie).
• Secretiile vaginale (care apar cu aproximativ o saptamana inainte de ovulatie).
• Durata ciclului menstrual (ovulatia apare intre zilele 12 si 16 de la ultima menstruatie)
• Dureri abdominale (sunt semnalul pentru ovulatie, daca apar la mijlocul ciclului).
E adevarat ca pentru aceasta metoda nu ai nevoie de reteta, dar inainte sa o incerci e bine sa faci o vizita la medic pentru a analiza sanatatea ta.
Stiai ca: Biserica Catolica este de acord si incurajeaza utilizarea acestei metode de planificare familiala, iar in Statele Unite chiar sponsorizeaza programe prin care cuplurile sunt invatate cum sa foloseasca acesta metoda de contraceptie.